Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El policia que va matar a Eric Garner a Nova York tampoc serà jutjat

Protesta per denunciar la mort del jove Garner

Rut Vilar

Nova York —

El Gran Jurat d’Staten Island (Nova York) ha decidit no presentar càrrecs penals contra el policia Daniel Pantaleo, que va matar un home per estrangulament l’estiu passat quan l’intentava detenir. La decisió del Gran Jurat augmenta la tensió entre la policia, la justícia i part de la ciutadania dels Estats Units. Pantaleo, un agent blanc, queda exonerat tot i que en un vídeo dels fets s’observa com va fer servir una clau d’estrangulament prohibida en la detenció d’Eric Garner, un home negre de gran corpulència. En la gravació també se sent Garner, des de terra i amb diversos policies a sobre, repetir fins a onze vegades “I can’t breathe” (“no puc respirar”).

Com va passar fa uns dies a Ferguson (en un cas en què un policia blanc va disparar i matar un jove negre desarmat, Michael Brown), el gran jurat també ha conclòs en aquesta ocasió que no hi ha prou evidències perquè el cas es jutgi per la via penal. El d’Staten Island ha estat durant mesos atenent la declaració dels testimonis, inclús del policia implicat. En la seva decisió hauria estat clau el fet que Garner no morís per estrangulament sinó per un atac de cor.

En aquest cas, segons les imatges difoses, l’home, que venia cigarrets al carrer, discutia amb la policia que el volia detenir perquè aquesta és una activitat prohibida. Curiosament, Staten Island és una zona on la ciutadania té certa simpatia amb l’estament policial, perquè és on viuen molts agents de Nova York.

“El sistema no funciona. Ni Garner ni la seva família podran tenir un judici amb jurat. Això és una farsa. Espero que hi hagi una investigació federal en breu”, ha declarat Rubén Díaz Jr, president del districte del Bronx. Segons la CNN, el departament de Justícia segueix investigant les circumstàncies de la mort d’Eric Garner.

Per la seva part, el president nordamericà, Barack Obama, ha fet un clam a la calma: “No desistirem fins que vegem enfortida la confiança i es rendeixin comptes entre les nostres comunitats i el nostre compliment de la llei”. Com en el cas de Ferguson les protestes han començat aquest mateix vespre (hora de NY).

Etiquetas
stats