Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
CRÓNICA | El PSOE muta del alivio al desánimo, por Esther Palomera
INVESTIGACIÓN | La Policía espió a dos colectivos sociales madrileños
OPINIÓN | '¿Hasta dónde quiere llegar Sánchez?', por Neus Tomàs

Ciutadans pinta Iglesias d'independentista per guanyar a l'àrea metropolitana de Barcelona

Inés Arrimadas i Albert Rivera, a l'acte de campanya a Santa Coloma / SANDRA LÁZARO

Jordi Molina

Santa Coloma —

Els líders de Ciutadans, Albert Rivera i Inés Arrimadas, han arribat al popular barri del Singuerlín, a Santa Coloma, entre flaixos i nens que els demanaven autògrafs. “Semblen una parella de Hollywood!”, cridava una jubilada que ha portat al míting a les seves amigues. Un cop dins de la sala d'actes municipal, plena a vessar, tots dos han intentat convèncer els prop de 300 assistents -un centenar s'ha quedat fora- de que els han estat enganyant durant anys. Segons Rivera, ho han fet els independentistes “per voler separar-los d'Espanya i d’Europa”; i també el PSC i el PP “per corruptes i per haver pactat sempre amb ERC o CiU”.

Però sobretot, Arrimadas i Rivera han encès les alarmes al voltant de Catalunya Sí que es Pot, la marca secundada per Podemos, amb qui el partit taronja es disputa la segona plaça a Catalunya –especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona– i el tercer en les futures generals. “Pablo Iglesias no sap respondre a la simple pregunta de si vol, o no, que seguim junts”, ha dit Rivera, dirigint-se directament al líder de Podemos, del qual ha insinuat “que ja li ha d'anar bé la independència amb el candidat que té”, en al·lusió a Lluís Rabell. “El senyor Franco Rabell és independentista”, ha recordat també Arrimadas, que ha negat que aquesta llista sigui “nova política”: “Ja els coneixem molt bé, són Iniciativa i també són independentistes”.

Santa Coloma és avui una de les places clau per Ciutadans. “Aquí ens ho juguem tot, en barris com el vostre”, ha dit Arrimadas. Primer perquè el procés, aquí, ha passat de puntetes. De fet, en les municipals de fa només uns mesos CiU va perdre la seva representació –tenia 2 regidors– i ERC, que aspirava a formar part del nou consistori, també es va quedar a les portes. I segon, perquè tot i continuar sent feu socialista, encara cou a la memòria el cas de corrupció de l'exalcalde del PSC Bartomeu Muñoz, protagonista principal del cas Pretòria. “Ni el color vermell ni el blau han servit per tapar la corrupció”, ha recordat Rivera, entre aplaudiments.

L'equip de campanya de Ciutadans sap que part del seu èxit en aquesta campanya passa per ciutats importants de l'extrarradi barceloní, com Santa Coloma, Cornellà o L'Hospitalet de Llobregat, on aquest cap de setmana van segellar un acte gairebé calcat al d'aquest dilluns. També allà prop d'un 20% de la població és origen andalús. El 30% a Santa Coloma. I també allà el PSC ha governat històricament l'alcaldia, a més de ser el més votat en els comicis autonòmics de 2012. I tant a L'Hospitalet, com a Santa Coloma, el partit taronja ha optat per Juan Marín, líder de la formació a Andalusia, per redundar en la idea dels vincles. “Espanya us estima!”, ha proclamat Marín en acabar el seu discurs.

La munició de Ciutadans, que ha disparat contra tots els partits, també ha apuntat a Junts pel Sí, “la llista fantasma”, segons Rivera. Un flanc que li ha servit per treure a passejar Pujol, el 3% i les retallades d'Artur Mas. “Us enrecordeu de Pujol?”, ha preguntat el líder de la formació als assistents. “Doncs aquest venia aquí a passejar-se amb Justo Molinero per guanyar vots però mai li van importar els andalusos”, ha cridat entre aplaudiments. “Mentre picava de mans s'emportava els diners a la seva veritable pàtria: Andorra!”. Era el moment de màxim fervor i una senyora del públic ha cridat “¡Pujol sinvergüenza!”.

Ciutadans, tercera força política al consistori colomenc per davant del PP, ha invertit una gran part del temps en parlar dels els orígens. “No som menys que els que porten 25 generacions vivint a Catalunya”, ha dit Arrimadas, natural de Jerez de la Frontera, una dada que ha presentat insistentment per connectar amb un auditori majoritàriament castellanoparlant. El convidat, Juan Marín, que ha piropejat a Arrimadas –“que guapa que ets!”–, ha assegurat al públic que no deixaran sols els catalans davant “el desafiament” de Mas. “Nosaltres també hem aixecat Catalunya!”, ha proclamat.

En el terreny propositiu, menys present que el de les acusacions, Arrimadas ha assegurat que, si guanya les eleccions, el primer que farà serà una auditoria per “destapar els escàndols del separatisme”. La presidenciable ha insistit en les inversions en ambaixades i televisions públiques –“que ens costen milions”– per defensar l'educació i la sanitat. “No és Espanya qui ens roba, sinó el senyor Mas”, ha conclòs per tancar un acte que ha comptat amb el vídeo de campanya del partit taronja, que té al seu abast erigir-se en el líder de l'oposició del futur Paralament.

Etiquetas
stats