Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La fusión de BBVA y Sabadell acentúa la falta de competencia bancaria
Culto al líder, presiones y control en el taller de guión de Ramón Paso
OPINIÓN | 'A paladas', por Antón Losada

Rajoy exhibeix l'ajuda econòmica de l'Estat a Catalunya contra el “desgovern de Mas”

Mariano Rajoy amb Cospedal i Camacho

Arturo Puente

Barcelona —

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha exhibit el suport econòmic de l'Estat a Catalunya davant el “desgovern d'Artur Mas” com el seu principal missatge després del 9-N. En un discurs pronunciat a Barcelona en el marc d'unes jornades amb líders municipals organitzades pel PP, Rajoy ha assegurat que mentre el Govern català ha estat “obsessivament entregat a dividir als catalans”, ha estat l'Estat i el seu Executiu qui s'han preocupat de garantir el finançament català a través del Fons de Liquiditat Autonòmic, de pagar als proveïdors i de tornar el deute contret per la Generalitat.

La intervenció de Rajoy, de to més mitinguer però amb poques novetats respecte a la línia que manté el Govern, s'ha centrat en dibuixar una Catalunya dependent i afavorida per un Estat que està sent el motor de la recuperació. “Catalunya s'ha beneficiat molt de ser part d'Espanya”, ha assegurat, “d'un país que té unes infraestructures com ningú, que és líder del creixement a l'eurozona i ens posen com a exemple de govern reformista i de com sortir de la crisi”.

“Hem pogut donar aquest suport a Catalunya perquè Espanya és un país gran i fort. A Europa hi ha països més petits i per això els va passar el que els va passar”, ha assegurat el president, que ha subratllat en diverses ocasions que les seves mesures econòmiques “són política”, en referència als que l'acusen de no fer-la. Tal i com estava previst, el cap de l'Executiu espanyol no ha presentat cap proposta al govern català, tot i que ha indicat que estarà obert a parlar amb tothom “com sempre” ho ha estat. “Però no no permetré que es posi en dubte la unitat d'Espanya”, ha marcat Rajoy com a línia vermella.

“No deixaré tirat a cap espanyol”

Rajoy ha parlat durant bona part de la seva intervenció del 9-N, al que ha qualificat de simulacre de consulta en què “més de 2 de cada 3 catalans van rebutjar participar”. “Si el que pretenia Mas era dividir la societat o esgarrapar uns vots a ERC, ho ha aconseguit. Si pretenia presentar una Catalunya independentista, ha fracassat. Els catalans són molts i els independentistes molts menys”, ha opinat enèrgic davant els aplaudiments de la plana major del PP i del Govern.

Com ja van avançar des del partit durant l'última setmana, el cap de l'Executiu ha volgut traslladar un missatge positiu, presentant-se com el president de tots els catalans en contraposició amb Mas que, segons les seves paraules, ha deixat “abandonats” els catalans no independentistes. “Tenim un compromís amb cadascun dels espanyols, i jo no deixaré tirat a cap, pensi el que pensi”, ha recalcat.

Sobre el nou full de ruta presentat per Artur Mas, Rajoy ha assegurat que és una fugida cap endavant “com porta fent des que va perdre 12 diputats”, en referència a les eleccions de 2012. El president ha carregat contra Mas, a qui ha acusat que “mai un governant havia perdut tant el temps, provocat tanta inestabilitat i generat tanta confusió”.

“El problema de Catalunya són 4 anys de desgovern”

El president del govern va avançar durant la cimera del G-20 a Brisbane que acudiria a Catalunya per explicar “millor que fins ara”. En el seu discurs, Rajoy ha presumit de conèixer el territori i ha repassat les vegades que els seus ministres l'havien visitat. “El problema de Catalunya”, ha diagnosticat Rajoy, “són quatre anys de desgovern”. Segons l'Executiu, Mas només està actuant pensant en un terç dels catalans, els que van participar en el 9-N, una “farsa” en què Mas va invertir “totes les seves energies, tota la pressió possible sobre la societat catalana i moltíssims diners”.

Al discurs del president del Govern li ha precedit la intervenció de la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, que ha fet una tancada defensa de l'actuació del seu partit a l'Executiu. Ha agraït al president les mesures econòmiques, sobre les quals ha assegurat que “Mariano Rajoy ha tret a Espanya de la crisi” i “saber donar respostes a la xacra de la corrupció”. Però el gruix de la intervenció de Camacho s'ha centrat, com és habitual, en el procés sobiranista català. “El Govern ha actuat amb la llei a la mà impugnant totes les vegades ha fet falta”, ha agraït la presidenta del PP català, que ha demanat a Rajoy que no negoci amb governs separatistes.

Etiquetas
stats