Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Jordi Pujol confessa haver tingut diners sense regularitzar a l'estranger

Jordi Pujol

elDiario.es Catalunya

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha confessat aquest divendres que durant anys la seva família ha tingut diners sense declarar a l'estranger, una quantitat que van heretar del seu pare, Florenci Pujol, el 1980. Així ho ha admès en un comunicat remès als mitjans de comunicació. L'encara president de CiU ha anunciat que els diners ha estat regularitzat “en els últims dies”.

Pujol, que no ha especificat la quantitat acumulada, ha expressat que “mai es va trobar el moment per regularitzar” els diners, i ha demanat disculpes: “Demano que sàpiguen separar els errors d'una persona, per molt significatius que hagin estat, i que aquesta declaració sigui reparadora”.

La confessió de l'expresident concorda amb algunes de les informacions publicades en els últims mesos, en què es recollia que la família de Pujol tenia comptes a l'estranger, especialment el major dels seus fills, Jordi Pujol Ferrusola, a qui la seva examant va acusar de moure grans quantitats de diner negre.

Pujol explica en el comunicat que el seu pare va deixar l'herència als seus set fills i la seva dona, i que fins que els fills no van ser majors d'edat els va gestionar una tercera persona que el llavors president va escollir. Que els diners estiguéssin fora del país respon, segons Pujol, a la voluntat del seu pare de garantir una suma per a la família en una “època difícil”.

Al final de l'escrit, Pujol es posa a disposició de la justícia. “Sóc l'únic responsable dels fets descrits, i vull manifestar de forma pública, amb un compromís absolut per comparèixer davant les autoritats tributàries o, si cal, davant instàncies judicials”, sentencia.

La notícia arriba just en un moment de renovació tant a Convergència com a la federació CiU. Just la setmana passada el seu fill Oriol Pujol va dimitir definitivament per la seva implicació en el cas de les ITV, i la nova direcció de CDC haurà de pronunciar-se en breu sobre aquestes revelacions del que va ser indiscutible líder del partit durant dècades i encara president de la federació.

Una herència sense declarar durant més de 30 anys

Els diners que Florenci Pujol Brugat va deixar a la família del seu fill, una quantitat que no queda especificada en cap moment, “no es trobaven regularitzats en el moment de la seva mort”, al setembre de 1980. I durant els següents 34 anys van romandre sense declarar, fins aquests últims dies. “Lamentablement no es va trobar mai el moment per regularitzar aquesta herència”, diu l'expresident, tot i que reconeix que va tenir oportunitats per fer-ho en les tres ocasions en què s'ha decretat l'amnistia fiscal en aquest temps.

El seu pare, “havent viscut els anys 30 i 40, tenia por del que pogués passar, i més a un polític compromès”, argumenta Jordi Pujol amb intenció d'exculpar al seu pare i assenyalar-se a si mateix com a únic responsable de la situació: “encara que la meva consciència i el meu càrrec m'empenyien a renunciar a aquesta herència, l'última voluntat del meu pare juntament amb els seus dubtes sobre la meva opció vital per la política pesar encara més”.

Artur Mas: “És una qüestió privada i familiar”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat que el fet que l'expresident Jordi Pujol hagi anunciat aquest divendres que en els últims dies la seva família ha regularitzat una herència que tenia a l'estranger “és una qüestió privada i familiar”.

Ho ha dit en unes declaracions a la premsa prèvies a un acte amb la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), que s'ha celebrat a Santa Maria de Palautordera. “Es tracta d'un tema que no té cap relació ni amb el Govern de Catalunya ni amb CDC, sinó que es tracta d'una decisió personal del mateix president que ha cregut oportú donar aquestes explicacions”, ha declarat Mas.

Etiquetas
stats