Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

Veïns de Barcelona planten la llavor per a un sindicat d'inquilins

Trobada a la Violeta de Gràcia per pensar un sindicat d'inquilins a Barcelona

João França

“A quants de nosaltres se'ns acaba el contracte i no ens el renoven? A quants ens pugen la renda sense límits? Quantes hem hagut de canviar de barri per no poder assumir el cost de l'habitatge?” Amb aquestes interpel·lacions, l'Observatori DESC ha convocat un col·loqui aquest dilluns “contra els lloguers impossibles” coincidint amb el Dia Mundial de l'Hàbitat. En un format petit, al bar de la Violeta de Gràcia, la trobada volia ser una primera presa de contacte per a un projecte que vagi més enllà: la creació d'un sindicat d'inquilins a Barcelona per defensar-los davant dels abusos.

Aquest 2016 els preus del lloguer han arribat a superar els records de l'època de la bombolla. Mentre a nivell estatal la Llei d'Arrendaments Urbans reformada pel PP va reduir la durada dels contractes de cinc a tres anys, en el cas de Barcelona la pressió turística –entre altres factors– fomenta que els propietaris apostin per llogar els pisos per temporades o bé a persones amb més poder adquisitiu que les que hi vivien tradicionalment. Diversos col·lectius de la ciutat porten temps denuncien la dificultat per accedir a un habitatge i els processos de gentrificació que estan expulsant els veïns d'alguns barris. Ara busquen un punt de trobada.

Al col·loqui hi han assistit persones que participen a l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), a la PAH, al Banc Expropiat, en projectes cooperatius com Sostre Cívic o en el moviment veïnal tradicional. Han compartit experiències per buscar vies de treball conjuntes. Des de Ciutat Vella han recordat que fa dues setmanes l'ABTS va llogar un pis d'Airbnb i el va ocupar per tal de denunciar que no tenia llicència. “Si amb Airbnb el lloguen per 500 euros dos dies, està clar que no llogaran mai per 500 euros al mes”, ha criticat el veí. Per altra banda, una activista de l'Oficina d'Habitatge de Gràcia impulsada des del Banc Expropiat ha explicat que no s'han trobat tantes situacions de desnonaments sinó d'abusos de propietaris que obligaven veïns que pagaven el lloguer a marxar del barri. “Aquí hem fet alguns escraches a immobiliàries, però tres casos en un barri no representen gaire”, ha considerat.

“Potser pensem més en l'emergència però no en altres coses que són estructurals”, ha dit Lucía Delgado, una de les fundadores de la PAH i una de les impulsores de la nova iniciativa. Ara busquen respostes per persones que no estan a punt de quedar-se al carrer, però que no poden accedir a un habitatge en condicions o han d'abandonar els seus barris. L'esperit del possible sindicat d'inquilins passa per actuar a curt termini, donant respostes concretes a les persones que pateixen abusos per part de propietaris i immobiliàries, i a mig i llarg termini, com a moviment d'incidència política. La trobada d'aquest dilluns ha posat la llavor per al projecte i l'ha fet arribar a col·lectius diversos de la ciutat. Els organitzadors confien en poder-lo convertir en una realitat en els propers mesos.

Etiquetas
stats