Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les entitats denuncien la deixadesa de la Generalitat en la prevenció de la sida

Una voluntària traslada el llaç vermell que simbolitza la lluita contra la sida.

Blanca Blay

El Comitè 1er de Desembre, l'única plataforma unitària d'ONG-SIDA de Catalunya, ha decidit “trencar el silenci” aquest dimarts sobre l'incompliment per part del Govern del full de ruta fixat per l'Acord Nacional pel VIH a Catalunya el 2014, així com també l'incompliment en el pagament de subvencions i la manca d'un pla d'acció específic per fer front al VIH/sida.

A més, les entitats han denunciat també la manca d'un lideratge clar per part del Departament de Salut: “Estem sent guiats amb la sensació de no tenir rumb”, ha assegurat la presidenta del comitè, Montse Pineda, en una roda de premsa convocada amb motiu de la celebració de la Setmana Europa de la prova del VIH -que comença aquest divendres- i l’arribada del Dia Mundial de la Sida, l'1 de desembre.

Respecte el pla d'Acció 2016-2020, pendent de ser aprovat, les entitats consideren que no respon a les necessitats que el VIH/sida posa de manifest avui en dia a Catalunya. “Pensàvem que el pla era l'oportunitat perquè els diferents departaments -Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família- poguessin coordinar-se i posar en pràctica el full de ruta. Lamentem que s'estigui convertint en paper mullat”, ha afegit Pineda. Segons ha explicat, consideren que el departament de Presidència és qui ha de liderar l'elaboració d'un pla que pugui ser transversal en diferents polítiques i departaments. Com a exemple a seguir, Pineda ha esmentat el Pla de Salut Mental.

'Fracàs' del model de prevenció

La presidenta del comitè ha fet especial èmfasi a assegurar que el problema no és tant el finançament d'aquestes entitats, que confessa que és “insuficient”, sinó el model de prevenció, que és un “fracàs” i que fa que cada any hi hagi prop de 800 casos nous d'infectats. Segons ella, el model està molt centrat en l'eina de la prova i l'ús de preservatius i no posa prou incidència en la lluita contra l'estigma i la discriminació així com també s'ha centrat molt en el col·lectiu gai, deixant de banda altres col·lectius.

“La prova és absolutament necessària però ha d'anar acompanyada de formació als professionals, educació sexual, reflexió, etc.”, ha dit. Des del comitè consideren que el focus s'ha de posar sobre les persones i fer unes polítiques que siguin sostenibles i que passin per exemple per la formació del personal d'Atenció Primària així com de lleis que protegeixin davant l'estigma i la discriminació. Precisament per aquest motiu i per segon any consecutiu les entitats del Comitè no s'han adherit a la Setmana Europea de la Prova.

“Cap eina per si sola acabarà amb el VIH”, ha dit també Pineda per referir-se al tractament retroviral Profilaxi Pre-exposició al VIH (PrEP). Hi ha d'haver un protocol d'accés universal i vetllar perquè aquesta eina no s'integri, com s'ha fet en altres països, coma resposta a la pressió de la indústria farmacèutica“.

Recursos insuficients

“Ens hem convertit en proveïdors dels serveis, ens tenen com els 'tapaforats' de la prevenció i l'acció”, ha assegurat la presidenta del Comitè. Segons Pineda les entitats encara estan esperant cobrar les subvencions finalistes que Salut havia de pagar-los el mes de setembre i que segons els han promès es faran efectives a finals d'aquest mes, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Sida. D'altra banda, el departament de Benestar Social i Família té un deute amb les entitats que ronda els prop de 800.000 euros. El finançament públic que reben les 24 entitats que conformen la plataforma suma el milió i escaig d'euros. Amb tot, Pineda ha explicat que de moment no tenen números més concrets del que els hi deu el Govern de la Generalitat d'anys anteriors -2013 i 2014- i d'enguany.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats