Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

A. J. Ruz, un dur conflicte que ja s'acosta al mes de vaga indefinida

Treballadors en vaga d'A. J Ruz de Sils    : Foto CCOO

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Els conflictes sindicals després de les dues reformes laborals aprovades pel PSOE i el PP amb el vot positiu de CiU tendeixen a endurir-se. Això fa que alguns vagues es perllonguin amb efectes dramàtics. Un exemple en aquest sentit és el de la societat A. J. Ruz, de Sils a (La Selva). Divendres, 14 de novembre, farà 29 dies de vaga indefinida i a hores d'ara no es veu la fi de la mobilització.

L'empresa, es dedica a la recollida selectiva de brossa i a la gestió de diverses deixalleries a les comarques gironines i te viu el conflicte des del 17 d'octubre passat.

Segons explica el portaveu de CCOO, Pau Gàlvez, el problema es va iniciar fa uns mesos quan els treballadors van decidir presentar una candidatura a delegat sindical i es van posar en contacte amb CCOO. “Just 48 hores abans d'obrir-se el període de presentació de llistes la companyia va acomiadar al company que es presentava”, afirma. La reacció dels treballadors va ser ràpida, van convocar vaga indefinida. Els motius són la readmissió de l'acomiadat, aconseguir el respecte de la direcció als treballadors i iniciar la negociació d'un conveni d'empresa. Gairebé un més després les coses segueixen en el mateix punt.

El conflicte afecta a la majoria dels 30 treballadors de l'empresa. I ha operaris que no s'hi han afegit. En uns casos perquè són parents de la propietària, en altres perquè tenen problemes que no els hi permeten secundar als seus companys, expliquen a CCOO.

Durant el temps en què es manté la protesta s'han realitzat diverses reunions de mediació, sense cap resultat. De fet, el principal tema que s'ha tractat és el compliment o no dels serveis mínims per part dels treballadors, fruit de denúncies de l'empresa.

Pau Gàlvez espera que de la propera reunió en surti un avenç. La reclamació dels treballadors es manté: readmissió del treballador acomiadat, respecte als treballadors i negociació d'un conveni d'empresa. Sobre aquest últim punt s'ha rebut una proposta de l'empresa consistent a fer un acord d'empresa. Però els treballadors no l'accepten, perquè només afectaria als empleats actuals, cosa que els fa malpensar que els actuals immediatament serien acomiadats per seguir, els nous, amb les mateixes condicions que els han fet aturar la feina.

Les condicions laborals dels treballadors d'A. J. Ruz són extremadament dures. “Fan jornades de 10 a 14 hores, cosa que la setmana suposa sumar de mitjana fins a 68 hores de treball”, afirma Gàlvez. Els salaris no són tant generosos: un peó, segons CCOO, cobra de salari base 712 euros al mes i un conductor pot arribar als 850 euros, cosa que fa que amb plusos amb prou feines s'arribi als 1.000 euros en els casos millors.

Concessions municipals

L'empresa A J. Ruz té moltes de les concessions d'ajuntaments i entitats supramunicipals a comarques gironines en la recollida selectiva i viària d'escombraries (Begur, Regencós, Pals, Fontanilles, Gualta, Serra de Daró, Ullastret, Palau-sator, Torrent, Mont Ras, Vall-llobrega, La Bisbal, Corçà, La Pera, Rupià, Foixà, Parlavà, Ultramort, Verges, Colomers, Vilopriu, Garrigoles, Albons, La Tallada, Bellcaire, Ullà, Jafre, Riells i Viabrea, Sils, Vidreres), així com la gestió les deixalleries de Salt, Cassà, Palamós i Celrà). La feina l'obté guanyant concursos públics amb propostes econòmiques molt inferiors a les d’altres empreses. Aquest avantatge competitiu s'aconsegueix, segons els treballadors no amb una mecanització important, sinó amb una explotació laboral descarnada.

La falta d'acord ha fet que el campament que tenien instal·lat els vaguistes davant la seu de l'empresa tingui un mòdul prefabricat, cosa que mostra la voluntat de persistència dels operaris. També han posat en marxa una caixa de resistència a la que hi col·laboren molts altres treballadors de les comarques gironines. En aquest sentit, també han rebut la solidaritat de dirigents sindicals i diputats de partits d'esquerres que han fet d'aquest cas un assumpte de consciència.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats