eldiario.es

Menú

UGT i CCOO de Catalunya participaran en Pacte Nacional pel dret a decidir si els conviden

Les dues organitzacions són favorables a una consulta, però volen prendre part en el camí a la convocatòria

Les centrals obreres han refermat des de fa molts anys la seva pràctica autònoma a Catalunya

- PUBLICIDAD -
Miles de catalanes exigen en Barcelona el fin de la austeridad y los recortes

Àlvarez i Gallego durant una manifestació contra les retallades

Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya es mostren decidits a participar en el Pacte Nacional per al dret a decidir que planeja la Generalitat. No obstant això, puntualitzen que no han rebut una invitació formal per a participar-hi.

La posició favorable a prendre part d'una consulta sobre el dret d'autodeterminació per part dels principals sindicats no és nova, segons puntualitzen fonts de les dues organitzacions. Però el cas és que abans de prendre una decisió formal consideren que haurien de ser "convidats" i després haurien de "rebre algun document que expliciti amb més detalls què vol fer l'acord nacional”, ha indicat a catalunyaplural.cat una font propera a la secretaria general d'UGT de Catalunya.

UGT de Catalunya va aprovar en el darrer congrés una ponència en què el sindicat es mostra explícitament a favor del dret a decidir de Catalunya. En desenvolupament lògic de l'acord, el sindicat participaria en aquest acord nacional que pensa posar-se en marxa a Catalunya sempre que hi fos convidat.

En el mateix sentit, CCOO de Catalunya té una llarga tradició favorable al dret a l'autodeterminació de Catalunya. Un veterà militant, ara en segona fila, recorda que l'organització va formar part de l'Assemblea de Catalunya durant el franquisme i que un dels quatre punts constitutius d'aquesta organització era la recuperació de l'Estatut d'autonomia com a forma concreta d'exercici del dret a decidir.

"Nosaltres creiem que el que cal és crear una comissió àmplia, representativa de la societat catalana", ha insistitJoan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya en declaracions a RAC1 . Al seu torn, Josep Maria Àlvarez, secretari general d'UGT ha dit: "Es tracta que el govern de Madrid tingui present quina és la majoria que dóna suport que els catalans i les catalanes puguem decidir, aquest dret; i és en aquest sentit que hem de treballar perquè aquest fòrum ha de tenir com a fita la convocatòria d'una consulta”.

A més de les decisions preses en congressos. CCOO de Catalunya té estatus legal propi: Confederació Obrera Nacional de Catalunya (CONC). Això vol dir, a més, que les seves finances són independents de l'organització estatal i que el seu lligam amb aquesta és una llarga tradició un pacte confederal.

UGT es va fundar a Catalunya. En la democràcia va passar per moments amb gran debat intern sobre quina hauria de ser la seva autonomia respecte a l'estatal. Per la via dels fets s'ha creat una relació en la que la part catalana decideix sobre tot allò que afecta a Catalunya i participa a nivell estatal en les grans decisions estratègiques en l'àmbit espanyol.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha