Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

El 47% dels catalans votaria a favor de la independència, segons el CEO

Voluntaris de l'Assemblea Nacional Catañana recullen signatures per la independència

Arturo Puente

Barcelona —

El 'sí-sí' guanyaria si la consulta sobiranista se celebrés avui. Segons el baròmetre publicat aquest dimecres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que pregunta per primera vegada per la intenció de vot en les dues preguntes de la consulta sobiranista, el 57,6% dels ciutadans respondrien afirmativament a la primera pregunta –“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”– i, d'aquests, el 81,8% també estarien d' acord amb la independència –“Vol que aquest Estat sigui independent?”–, el que suposaria un 47,1% del total.

Les dades del CEO llancen una clara majoria a favor de més autogovern ja que només un 19,3% dels catalans votaria 'no' a la primera pregunta, mentre que la independenica, tot i ser l'opció majoritària, no passa la barrera del 50%. Dels que contesten afirmativament a la primera pregunta, el 8,6% votaria 'no' per a la segona. El 10,9% dels catalans s'abstindrien i el 9,4% asseguren no haver decidit el sentit del seu vot.

La majoria dels catalans veuen difícil la permanència a la UE. Pel 45% dels enquestats és molt o bastant probable que un Estat català fos expulsat de la Unió, mentre que, en l'extrem contrari, el 37,6% considera l'expulsió poc o gens probable. Respecte al pacte amb l'Estat, el 64,7% creu impossible que el Govern central ofereixi un acord acceptable mentre que el 23,7% considera que és possible que l'acord es produeixi.

Empat tècnic entre CiU i ERC a les europees

Els resultats oferts pel CEO apuntalen la tendència que venien descrivint, segons la qual ERC avançaria CiU en intenció de vot, encara que per la mínima. El baròmetre pronostica un 20,1% de vot per a Esquerra i un 20% per al partit de govern català, un estret marge que no obstant això, donaria un escó més als nacionalistes al Parlament, 35-36 per a CiU i 34-35 per a ERC.

Els socialistes serien tercera força, amb un percentatge del 16,9 % i entre 14 i 15 escons, seguits del PP (12,1%, passant dels 19 escons actuals a 12-13), ICV (11,3% i 14-15) i Ciutadans (9,9%, augmentant des dels 9 als 14-15 escons). CUP podria arribar a triplicar la seva representació, amb un pronòstic entre el 7 i els 9 diputats parlamentaris.

La pregunta sobre organització territorial mostra que l'opció independentista està en les seves hores baixes des del començament del procés. El 45,2% dels enquestats prefereix un Estat independent, tres punts menys que el novembre del 2013. Mentrestant, els partidaris que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma com fins ara pugen fins al 23,3%, 5 punts més. L'opció federalista també cau, fins al 20%.

Etiquetas
stats