Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un dels sectors de la CUP aposta ja per investir Artur Mas

Salellas (CUP) avisa que el dilema "Mas o març" pot trencar internament el partit

Arturo Puente

El bloqueig a la investidura ha començat a tensar les tradicionals dues ànimes de la CUP, representades pels seus dos sectors majoritaris, Endavant i Poble Lliure. Les dues organitzacions han emès dos comunicats en la setmana en què l'organització està recollint les opinions de la seva militància per portar-la al “debat nacional”, que celebraran aquest diumenge. En aquest sondeig intern, un dels parers recollits és que una part important de la candidatura, la corresponent al sector Poble Lliure, no veuria amb mals ulls acabar investint a Mas.

Endavant va ser la primera a emetre un dens comunicat aquest dilluns, en què es reafirmava en la posició que fins ara la CUP ha mantingut. Segons expliquen, Mas no persegueix el pacte amb la CUP per aconseguir “una ruptura real amb l'estat”, sinó per sotmetre a l'esquerra independentista que podria quedar “subsumida en un procés hegemonitzat per CDC”. Endavant considera la investidura com “el moment més transcendent i decisiu d'aquesta batalla” i opina que l'esquerra independentista ha de “resistir l'embat” per aconseguir un nou lideratge institucional.

Les posicions de Poble Lliure, successora del MDT, són molt diferents. L'organització considera en un dur comunicat que l'objectiu prioritari és la ruptura independentista sense esperar canvis de correlació de forces, i considera que darrere d'aquesta reivindicació hi ha posicions immobilistes. A més enquadren alguns postulats en el “lerrouxisme o soleturisme” en entendre que perpetuen el poder de l'oligarquia darrere d'una suposada defensa dels drets socials.

Poc després de la publicació d'aquests comunicats creuats el diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, va reconèixer que la formació corre el risc de fracturar-se internament si el debat se segueix plantejant en els termes actuals, entre Artur Mas o eleccions al març. La CUP portarà les opinions recollides a un debat nacional el proper cap de setmana, encara que no serà en aquest marc quan es prengui la decisió, sinó en una assemblea nacional oberta que podria celebrar-se el cap de setmana del 5 i 6 de desembre.

A més d'aquests dos sectors majoritaris, que formen el cor de la CUP, la candidatura de la CUP-Crida Constituent està formada per una constel·lació d'organitzacions més petites, la majoria de les quals serien contràries a la investidura de Mas. Endavant i Poble Lliure són sectors històricament enfrontats i amb anàlisis molt diferents del panorama polític. La primera és més favorable al treball fora de les institucions i a les apostes de contingut social, mentre que Poble Lliure s'ha mostrat més partidari d'acudir a les eleccions i d'incidir en el moviment popular independentista.

A més de les posicions dels sectors, a la CUP és especialment important el parer dels seus càrrecs públics en els ajuntaments. En aquest sentit, alguns dels alcaldes de la formació s'han mostrat favorables a desbloquejar la investidura de Mas.

Etiquetas
stats