Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Bicicletada en defensa de la sanitat pública i del dret a respirar aire net

Marxa en bicicleta per la sanitat pública

Caralp Mariné

Desenes de persones s’han llevat el matí de dissabte amb ganes d’agafar la bicicleta. Al voltant de 300 ciutadans s’han manifestat aquest cap de setmana en una marxa a favor d’una sanitat pública i universal i pel dret a respirar aire net. A les 12 del migdia s’han trobat a les portes de l’Hospital Clínic famílies, parelles, joves i adults amb bicicleta, patinet o simplement a peu per participar en aquesta marxa que ha seguit un recorregut pels carrers de Barcelona fins a arribar al CAP (Centre d'Atenció Primària) Manso.

L’objectiu? Explicar als ciutadans que la salut va molt més enllà del sistema sanitari. Salut no es tracta de l’absència de la sanitat, sinó de tots aquells condicionants socials que d’alguna manera o altre afecten també a la salut de les persones. Així ho expliquen els organitzadors en un manifest en què posen de relleu la importància dels determinants socials de la salut. L’organització Mundial de la Salut (OMS) defineix aquests determinants com “les circumstàncies en les què les persones neixen, creixen, viuen treballen, i envelleixen, inclòs el sistema de salut”.

Els responsables de la marxa recorden que la salut de les persones depèn també d’aspectes com la seguretat, la qualitat de l’aire, de l’aigua, els aliments, l’habitatge o les condicions de feina. En aquest sentit demanen un canvi del model de sostenibilitat dominat pel cotxe, i exigeixen un model que aposti per un aire net. Per això volen també recuperar l’espai públic dels pobles i ciutats, per a la “connivència i la participació comunitàries que potenciï la salut de tots”.

Amb aquest missatge en ment han pedalat els centenars de persones que han participat en la marxa del dissabte. Una iniciativa organitzada per diverses entitats com ara la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Resistència Clínic, Fem Sant Antoni, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) o la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta, entre d’altres.

D’aquesta forma els organitzadors volen evidenciar l’impacta de la crisi i les polítiques d’austeritat sobre la salut de les persones. “La pobresa i les desigualtats socials són l’arrel de la mala salut”, asseguren en el manifest. Amb aquesta marxa doncs, busquen posar de manifest l’amplitud del concepte salut i conscienciar a la societat de la importància del context de tot allò que afecta la salut.

Més enllà d’això però, els organitzadors reiteren també, una vegada més, la importància de tenir un sistema públic, universal i 100% públic. “Un sistema sense desigualats per qüestió de sexe, ètnia o nivell econòmic”. Per això s’han mostrat en contra de les retallades que s’han dut a terme durant aquests darrers anys, i que han suposat perdre un 14% del pressupost en salut a Catalunya.

Els organitzadors asseguren que les retallades i les privatitzacions “exclouen i limiten els drets fonamentals i instauren desigualtats”.

Etiquetas
stats