Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El difícil accés a la sanitat fora de la cartera de serveis públics

La primera clínica odontològica solidària a Catalunya

Caralp Mariné

“Hi ha coses que encara que siguin de primera necessitat no pots pagar. Ni un empastament tant sols, perquè amb prou feines arribes a final de mes”, relata Isabel Sánchez a Catalunya Plural. La Isabel té 56 anys i és una de les beneficiàries de programes de Creu Roja Catalunya des de fa un parell d'anys. El 2007 va tenir un infart i encara que després d'una llarga recuperació es va reincorporar al mercat laboral temps després va haver de deixar-ho perquè la seva salut es deteriorava. Ara rep una ajuda del Servei d'Ocupació de Catalunya de 480 euros al mes, uns diners que no li permet pagar alguns serveis bàsics que, tot i que afecten a la salut, no es troben dins de la cartera de serveis bàsics de la sanitat pública. És el cas, per exemple, de l'atenció odontològica.

Segons l'Observatori de Vulnerabilidad de Creu Roja el 81,4% de les persones ateses per l'entitat tenen problemes de salut bucodental, i en canvi no poden pagar-se els serveis odontològics requerits. “El dret a la salut està contemplat en l'article 25 de la Declaració Universal dels Drets humans, però amb la situació actual no queda del tot garantit”, expressa Josep Quitet, vicepresident de Creu Roja Catalunya.

Amb l'objectiu de fer front a aquesta demanda el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), juntament amb la Creu Roja i l'empresa Henry Shein han constituït la primera clínica odontològica solidària a través de la qual s'atendrà als pacients derivats de Creu Roja. En total, es preveu donar cobertura a unes 1.000 persones cada any, encara que ara en un inici només s'atendrà a pacients un dia per setmana a l'espera de més voluntaris i de veure com funciona el servei.

L'objectiu és donar cobertura odontològica a aquelles persones que la necessiten però que no poden pagar-la. “Donarem atenció gratuïta bucodental a pacients que no tenen accés a tractaments bucodentals”, va expressar Antoni Gómez, president de COEC en la presentació d'aquesta nova iniciativa.

La clínica solidària estarà situada a la seu del col·legi d'odontòlegs i constarà de vuit cadires per atendre pacients, totes amb la seva instrumentalització necessària, i dos quiròfans. Els professionals que treballaran allà seran col·legiats que ho faran de forma voluntària. De moment, com han informat des del COEC ja hi ha 32 voluntaris inscrits.

El president del col·legi va aprofitar per criticar els preus desorbitats que posen algunes clíniques dentals, aprofitant-se que es tracta d'un servei majoritàriament privat. “Es mercantilitza la pobresa. S'estafa a la gent pobra”, va dir. “L'administració hauria de ser la responsable de donar aquesta cobertura a la cartera de serveis”, va reivindicar també. 

“No hi ha dret, no pot ser que això no entri per la seguretat social malgrat tot el que cotitzem”, es queixa per la seva banda la Isabel fent referència als serveis odontològics. La Isabel, que ara es presenta a oposicions per un lloc de treball com a auxiliar d'infermeria perquè té ganes de tornar a treballar en la mesura del que pugui, celebra molt aquesta iniciativa.

“Necessitaria anar al dentista, però ara mateix no puc. Encara que fos per a una revisió, fa molt que no hi vaig”, expressa. És per això que ara és una de les candidates a visitar la clínica solidària.

Altres serveis sanitaris no garantits

Segons l'Observatori de Vulnerabilidad de Creu Roja sobre l'efecte de la crisi sobre la salut, un 70% dels enquestats opina que la seva situació socioeconòmica afecta a la seva salut. D'aquests, un 38% considera que aquesta situació li provoca problemes físics. Després de l'alimentació, la segona demanda que fan els usuaris d'aquesta entitat a Catalunya és la de poder rebre una atenció odontològica.

Igual que els serveis odontològics no estan coberts pel servei públic, la part del cost de la medicació que va a càrrec del pacient també és un impediment per a moltes persones.

Així, un 17% dels que pateixen una malaltia crònica, segons l'Observatori de Creu Roja, no poden pagar-se el tractament necessari. I això que dels enquestats per aquest Observatori, un 45% va dir patir algun tipus de malaltia crònica o viure amb algú que la pateix. És el cas de la Isabel, que des que va tenir l'infart té una cardiopatia crònica i no pot pagar-se el tractament necessari.

Aquesta va ser la raó per la qual la Isabel es va apropar per primera vegada a Creu Roja Catalunya. “Em va enviar l'assistenta social, em va costar molt, però m'ajuden a pagar la medicació, amb 480 euros al mes no arribo”, explica ella a aquest diari.

Més enllà dels que tenen un problema crònic però, segons l'Observatori de Vulnerabilidad, un 64% del total de les persones encuetadas té dificultats o no pot pagar els medicaments que li prescriu el metge.

A banda dels medicaments i l'atenció odontològica, l'atenció oftalmològica tampoc està garantida pel servei públic en la majoria dels casos.

És per això que fa un any el Col·legi Oficial d'Òptics optometristes (COOOC) i la Fundació Privada de la Visió van signar un conveni amb Creu Roja per oferir tractaments òptics a persones amb situació vulnerable. Un any després de la signatura d'aquest projecte s'ha donat cobertura a 247 persones derivades totes de Creu Roja. L'objectiu ara, segons l'entitat, és poder seguir oferint el servei i incrementar el nombre de beneficiaris al llarg de 2016. Aquest tipus de tractaments, encara que també tenen a veure amb la salut, tampoc estan coberts per la cartera de serveis públics, i per tant, les persones vulnerables queden excloses d'aquesta cobertura. 

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats