Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

CCOO engega a Catalunya un procés assembleari de diàleg amb la societat

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya Foto: Enric Català

Tomeu Ferrer

Barcelona —

CCOO posa en marxa a Catalunya un procés participatiu denominat Assemblea Oberta que pretén incrementar el diàleg del sindicat amb els seus afiliats i amb la societat on opera. El procés ha estat acordat en la reunió del Consell Nacional, màxim òrgan entre congressos.

«Volem obrir un diàleg sense traves, primer amb la nostra afiliació i amb els treballadors en general, i després amb els sectors socials i professionals amb qui ens relacionem per fer una reflexió conjunta sobre el paper del sindicalisme en la nova realitat», va declarar el secretari general, Joan Carles Gallego.

La idea neix vinculada a la celebració del 50 aniversari de la creació del sindicat a Catalunya. Per això, el procés de debats i trobades s'iniciarà a prop de l'1 de maig i està previst que acabi en una data acostada al 20 de novembre. Durant aquest temps es faran trobades a diferents àmbits, territorials o sectorials amb un ampli conjunt d'interlocutors. Per una banda els afiliats i afiliades, per una altra el conjunt de treballadors i finalment es vol parlar amb molts col·lectius. «Volem que aflorin reflexions sobre com afecten el sindicalisme els canvis que es donen al mercat laboral. Sobre el paper del sindicat. Quines respostes es donen a la proliferació del treball a temps parcial, el paper de les seccions sindicats respecte als delegats i quines han de ser les formes de lluita a utilitzar», apuntava Gallego.

La idea que té CCOO és escoltar el batec social per adaptar les formes de treball a la nova realitat. El diàleg l'emmarquen en l'intent d'evitar que després de la crisi la societat es trobi amb què s'han consolidat els dèficits estructurals socials i materials, que han crescut desmesuradament des de l'esclat de la bombolla especulativa.

La fórmula concreta de les trobades amb els diferents sectors, entre els que no es descarten els empresaris, és la d'un diàleg sense guions previs sobre els assumptes que es proposin. «Volem parlar amb la societat on estem immersos, però sobretot volem escoltar», afirmava Gallego en roda de premsa».

Portal de la transparència

De forma paral·lela, CCOO potenciarà la transparència de la seva gestió a partir d'un portal web on aplegarà tota la informació sobre les seves finances, les despeses i fins i tot les declaracions de béns dels seus dirigents. També posaran a l'abast de tothom els mecanismes de compensació de desepeses i els criteris ètics que utilitza l'organització.

D'altra banda, el Consell Nacional ha debatut sobre els tres eixos on pivota l'acció sindical. Un és la defensa del dret de vaga. Recordar que hi ha més de 300 sindicalistes a Espanya que tenen processos oberts per la seva participació en aturades. A Catalunya hi ha el cas paradigmàtic dels dos joves estudiants, Isma i Dani, als quals el fiscal i les acusacions de l'Ajuntament i la Generalitat demanen més de 8 anys de presó per haver participat en la darrera vaga general.

Un altre eix de debat ha estat el de les negociacions, tant en l'àmbit estatal com català, on CCOO vol que en surti un acord que impliqui guanys de poder adquisitiu i així trencar la dimàmica de pèrdua d'ingressos que fa ja anys que dura.

El tercer element de l'estratègia acordada és la lluita contra la pobresa i la marginació. Que té dos aspectes centrals, reclamar un increment del Salari Mínim Interprofessional i mantenir el suport a la campanya ciutadana en favor d'una Renda Garantida de Ciutadania. Aquesta demanda està aturada al Parlament però CCOO vol impulsar-ne l'aprovació com un mecanisme per reduir la creixent pobresa que es dóna a Catalunya.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats