Un cap de Mossos als seus agents després de la mutilació d'Ester Quintana: “Tu has tirat boles?”

Ester Quintana a l'arribada dels jutjats

El dia que Ester Quintana va perdre un ull els Mossos d'Esquadra van estar fora de control. Així s'ha posat de manifest a la tercera jornada del judici contra el subinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de rebentar l'ull a Quintana amb una bala de goma. Una testimoni ha explicat que, gairebé dues hores després de la mutilació de Quintana, va sentir un cap dels antiavalots de la policia preguntar als seus agents si havien disparat bales de goma. "Tu has tirat boles?", va ser la pregunta. La testimoni no va sentir cap resposta clara.

Ester Quintana declara davant del tribunal: "Vaig veure un Mosso amb una arma gran"

Ester Quintana declara davant del tribunal: "Vaig veure un Mosso amb una arma gran"

La testimoni, en una declaració com a prova preconstituïda, ha explicat que, sobre les 22:30 de la jornada de vaga general del 14 de novembre de 2012, va sentir una conversa entre un cap dels antiavalots i tres agents que es trobaven davant d'una parada d'autobús de la plaça Universitat, a tres carrers de la cruïlla on Quintana va perdre un ull.

"Tu has tirat boles?", va preguntar el responsable policial a tres dels seus agents. La testimoni no ha aconseguit recordar cap nom concret que s'emetés com a resposta. També ha explicat que el responsable policial va preguntar si un policia -el nom del qual no recorda, però apunta a que podria ser Tomàs- també ho havia fet. La conversa entre el cap d'antiavalots i els agents va tenir lloc gairebé dues hores després de la mutilació de Quintana, quan els antidistrubis ja s'estaven traient les armilles i es retiraven.

Per llançar una bala de goma, qualsevol agent ha de rebre la preceptiva autorització prèvia del cap de la policia catalana, que el 14 de novembre de 2012 era Manel Prat. La declaració de la testimoni torna a posar sobre la taula la possibilitat que els antidisturbis diparessin bales de goma sense l'autorització pertinent.

Si bé aquesta conversa no resulta clau a l'hora de determinar l'autoria de la lesió de Quintana -les proves pericials resultaran fonamentals- la testimoni torna a deixar contra les cordes la conselleria d'Interior. La Generalitat, després de diverses versions, ha admès que va ser un objecte policial el qual va ferir Quintana, però mai ha reconegut que fos una bala de goma.

En un primer moment, l'exconseller Felip Puig va assegurar que no s'havien llançat bales de goma a tota la jornada. No obstant, una prova pericial durant la fase d'instrucció va determinar que la lesió de Quintana era compatible amb aquest tipus d'arma.

L'objecte policial que va ferir Quintana és la clau del judici. Quintana, en la seva declaració d'aquest dimarts, va sostenir que va veure un agent amb "una arma gran" abans de rebre l'impacte que la va deixar sense ull, el que reitera un cop més la tesi de la bala de goma com a arma mutiladora, tal com defensen també la fiscalia, el jutge instructor i els informes forenses.

En canvi, la defensa dels Mossos intentarà demostrar que els acusats no van ordenar ni van realitzar els trets i que Quintana va poder resultar ferida pel llançament d'un altre projectil policial de 'foam', i no per una bala de goma. Tot i que no convencin al tribunal d'aquest extrem, sembrar el dubte als togats és un pas clau per a l'absolució del sotsinspector i el escopeter acusats, ja que no pot haver condemna sense determinar l'autor material de les lesions. És un principi bàsic de la justícia: in dubio, pro reo (en cas de dubte, a favor de l'acusat).

Els sanitaris qüestionen que fos una bala de goma

Aquest dimecres també han declarat davant la secció tercera de l'Audiència de Barcelona l'infermer i el tècnic del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) que van atendre Quintana pocs minuts després de perdre l'ull. Els dos sanitaris han qüestionat que l'objecte policial que va ferir Quintana fos una bala de goma, al contrari que l'informe forense, que sosté que la ferida de Quintana és compatible amb aquest tipus d'armament policial.

Els sanitaris han explicat que havien acompanyat en altres ocasions als dispositius d'antiavalots. La seva experiència amb lesions de bales de goma es limita a un impacte a la cuixa, en el cas de l'infermer, mentre que el tècnic sí que havia atès un impacte a l'ull de bala de goma. "Les lesions que tenia la dona [Ester Quintana] no s'assemblaven en res" ha dit.

Una altra testimoni, una companya que es va separar de Quintana segons abans de la mutilació, ha avalat les dues detonacions abans de perdre l'ull que Quintana va recordar aquest dimarts. De fet, ha fet servir la seva mateixa expressió. "Van ser trets bastant seguits, un 'pum, pum'", ha declarat.

Tots els testimonis han reiterat que no hi havia aldarulls a la zona. "Ens va sorprendre que apareguessin furgonetes en una zona tan tranquil·la", ha dit la companya de Quintana. Una periodista que es trobava a la Gran Via amb Passeig de Gràcia fent una connexió en directe ha explicat que el trànsit a la Gran Via s'havia reobert quan "de sobte" van aparèixer tres furgonetes policials i van començar a donar voltes a la font. "Vaig sentir un tret fort i a prop", ha afegit.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats