Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge decreta presó sense fiança pel tresorer de Convergència, Andreu Viloca

Els detinguts pel cas del 3% segueixen a les comandàncies d'El Vendrell i Tarragona

EFE

Barcelona —

El jutge del Vendrell ha decretat l'ingrés a la presó sense fiança per Andreu Viloca, el tresorer de CDC detingut aquest dimecres per la seva presumpta relació amb el pagament de comissions a la formació nacionalista. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el magistrat ha acordat la presó incondicional per a Viloca, tal com havia sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció.

Els altres dos empleats de l'àrea financera de CDC detinguts aquest dimecres, el secretari del patronat de la fundació Catdem, Carlos del Pozo, i Anna Dolors Benítez, administrativa del partit, han estat posats en llibertat amb càrrecs. Tots dos han quedat en llibertat, a l'espera de ser citats pel jutge per declarar en qualitat d'imputats. Els dos empleats van estar aquest dimecres presents en el registre que la Guàrdia Civil va portar a terme a la seu de CDC -que comparteix la seva comptabilitat amb la CatDem-, al costat del tresorer de la formació.

D'altra banda, la Guàrdia Civil ha detingut en el matí d'aquest dijous a l'aeroport madrileny de Barajas al directiu de l'empresa Urbaser Jordi Duran per la seva eventual implicació amb el presumpte pagament de comissions del 3% a CDC que investiga un jutge del Vendrell (Tarragona). Segons han informat fonts pròximes al cas, Duran era un dels set empresaris que la Guàrdia Civil tenia previst aturar ahir, en el marc de l'operació “Petrum 3”, però finalment no va poder localitzar ja que el directiu es trobava de viatge a Cuba .

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dijous l'ingrés a la presó sense fiança per al tresorer de CDC, Andreu Viloca, i el director general d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rosell, pel cas del 3%. Viloca i Rosell, al costat dels altres vuit detinguts en l'última fase de l'operació “Petrum” que la Guàrdia Civil va desplegar aquest dimecres, han passat a disposició del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona), que investiga si la formació nacionalista va cobrar comissions del 3% de empresaris a canvi de l'adjudicació d'obres i serveis públics.

El tresorer de CDC, que també és administrador de la fundació Catdem, va ser detingut aquest dimecres després que el passat mes d'agost la Guàrdia Civil registrés seu despatx, situat a la seu central de la formació nacionalista, a la recerca de documentació que avali la tesi de la Fiscalia sobre el presumpte pagament de comissions.

En aquesta anterior fase de la investigació, Viloca no va ser arrestat, però la documentació confiscada al seu despatx relativa a la fundació Catdem -que comparteix la comptabilitat amb CDC- va precipitar la seva detenció. Un cop declari davant del magistrat, que manté la causa sota secret de sumari, la Fiscalia demanarà la celebració d'una visteta en què sol·licitarà al jutge que decreti l'ingrés a la presó sense fiança de l'administrador.

Un dels arguments que esgrimirà la Fiscalia davant del magistrat és el risc que Viloca destrueixi proves si queda en llibertat amb càrrecs, tenint en compte el precedent del passat 28 d'agost, en què es va trobar al seu despatx una trituradora de papers.

Al llarg de l'últim mes, la Guàrdia Civil ha estat reconstruint aquest document, en el qual es podia llegir la capçalera de l'empresa Teyco, tot i que segons fonts judicials dit paper, encara que rellevant, no ha resultat clau per a la investigació.

Els agents van detenir aquest dimecres el director general de Infraestructuras.cat, que gestiona l'obra pública de la Generalitat, i al llarg de tot el dia van estar registrant el seu despatx. Els investigadors creuen que Rosell pot tenir accés a informació clau sobre les contractacions públiques de la Generalitat, de manera que també podria existir risc que destruís proves, segons les mateixes fonts.

Un dels elements que el jutge podria tenir en compte per decidir si empresona dos detinguts és l'elevada pena a què s'exposa pels delictes que la Fiscalia li atribueix: suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil.

Viloca i Rosell, igual que la resta de detinguts, han passat la nit a les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, on van ser traslladats després dels registres practicats a la seu de CDC, en les empreses dels arrestats i en els seus domicilis particulars

Etiquetas
stats