Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els Mossos d'Esquadra deixaran de fer servir bales de goma el 30 d'abril del 2014

Les bales de goma quedaran suprimides. /EDU BAYER

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Els Mossos d'Esquadra deixaran de fer servir bales de goma a partir del 30 d'abril del 2014. Aquesta és la data límit que ha quedat fixada en l'acord de darrera hora entre CiU i ERC, més enllà de la qual els agents antiavalots de la policia catalana ja no disposaran d'aquests projectils. Fins llavors, doncs, el Govern de la Generalitat es dóna marge per trobar una alternativa a les bales de goma, en la línea de les “eines contundents” que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va dir que els Mossos d'Esquadra havien de tenir de totes maneres.

L'acord entre les dues formacions arriba després que ERC amenacés ahir al migdia amb demanar la dimissió del director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, si no es retiraven immediatament aquests projectils. Finalment el responsable de la policia no serà cessat -aquest matí Espadaler l'ha ratificat en el seu càrrec al Parlament-, però les bales de goma sí que deixaran de formar part del material antiavalots de la Brigada Mòbil de la policia.

Aquest divendres es votarà la prohibició durant les conclusions de la comissió parlamentària que estudiava aquests projectils. Amb l'acord entre CiU i ERC, es preveu que l'oposició a les bales de goma serà unànime.

Les bales de goma han provocat en els darrers anys a Catalunya nombroses ferides entre manifestants, entre els quals vuit ciutadans que van perdre un ull per un dels seus impactes, segons han denunciat. El darrer cas és el d'Ester Quintana, que va rebre un impacte en la darrera vaga general, aviat farà un any. El seu cas va ser el detonant per crear una comissió que estudiés aquests materials, i per articular una protesta ciutadana que molts moviments socials feia temps que abanderaven.

En cas que l'acord entre ERC i CiU es faci efectiu, els agents de la Brigada Mòbil seguiran disposant, en qualsevol cas, dels projectils de precisió de material viscolàstic, un material que es dispara amb escopetes més curtes i que no rebota, a diferència de les popularment conegudes com bales de goma.

Etiquetas
stats