Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Germà Gordó i la seva agenda desapareguda: el 3% persegueix la mà dreta d'Artur Mas

Gordó, al seu escó com a diputat no adsrit

Oriol Solé Altimira

“Sense comentaris. Cel serè”. Germà Gordó ha tuitejat una foto d'un cel blau aquest dijous mentre se li acosten més que mai els núvols del cas del 3%. La Guàrdia Civil, per ordre del jutge, ha requerit dades de Gordó a la Generalitat, al Parlament i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) en el marc d'investigació sobre el 3% de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Tot això a quatre dies que l'exconseller de Justícia i actual diputat no adscrit acudeixi a declarar com a imputat.

Després dels requeriments d'aquest dijous, s'ha constatat que l'agenda de reunions i contactes privats de Gordó tant en el càrrec de secretari del Govern (2010-2012) com en el de conseller de Justícia (2013-2016) està desapareguda (i que, potser, mai va arribar a existir). Tampoc constava ni a la conselleria ni a la Generalitat el llibre de visites de Gordó, el primer dels documents sol·licitats pel magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos. Els agents han actuat en tot moment per ordre del TSJC.

Al veure que no hi havia cap llibre de visites a la conselleria de l'etapa de Gordó –el va implantar el seu successor, Carles Mundó (ERC)–, Ramos ha ampliat el requeriment a l'agenda de Gordó com a titular de Justícia. Sense èxit. Els agents només s'han pogut endur de Justícia un registre dels actes públics i protocol·laris als que va assistir Gordó i una llista del personal administratiu que formava part de l'equip del conseller.

A l'equip de l'exconseller figurava, tal com va avançar Sentit Crític, Raquel Viloca, filla de l'extresorer de CDC, Andreu Viloca –que està imputat al jutjat del Vendrell pel 3% i ha estat citat a declarar com a testimoni en el TSJC també dilluns–. Paradoxalment, una de les funcions de Raquel Viloca era “assistir al conseller en l'organització i gestió de la seva agenda”, segons consta al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Amb els requeriments, els investigadors intenten reconstruir les trobades que Gordó hauria mantingut amb empresaris del 3%, que han assenyalat a Gordó com el “Gerardo” o “Gregorio” amb el qual, fent servir aquests noms en clau, es van reunir.

El magistrat Ramos, igual que el jutge d'instrucció del Vendrell, la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil, sospita que Gordó hauria intervingut per aconseguir “quantioses donacions” de constructores a empreses que aspiraven a aconseguir adjudicacions d'obres públiques. També que Gordó va arribar a negociar les quanties personalment. Hi ha cinc obres públiques que mantenen a Gordó sota sospita.

Vuit hores a la Generalitat

El mateix èxit s'ha aconseguit a la Generalitat, on els agents han passat vuit hores i han sortit passades les 19:00 de la tarda. La Generalitat ha lliurat la relació d'actes oficials i els funcionaris i assistents que van treballar per Gordó entre el 2010 i el 2012 com a secretari del Govern, encara que no la seva agenda no oficial ni el seu llibre de visites, després de constatar que Gordó no va deixar aquestes dades als ordinadors de la secretaria de l'Executiu.

Malgrat que en un primer moment la Generalitat ha informat que el conseller de Presidència, Jordi Turull, havia impedit l'entrada als agents a la Generalitat, els agents sí que han entrat a l'edifici governamental: s'han quedat a la sala d'espera de al costat de la porta principal, on s'aparquen els cotxes oficials. Un dels fiscals del 3%, José Grinda, ha estat present en totes les diligències i se l'ha vist xerrar amigablement amb els mossos que custodien l'entrada de la Generalitat.

“En tot moment el tracte amb els agents ha estat correcte i el president ha estat informat puntualment”, han assenyalat fonts governamentals. Turull, per la seva banda, ha optat per tornar a marcar pit a Twitter: “Espectacles i humiliacions al Palau que des de fa sis segles acull la Generalitat, cap ni una”.

Un únic agent ha pogut sortir de la sala d'espera de les cotxeres i ha pujat a les oficines de la secretaria del Govern, al mateix Palau de la Generalitat. Ho ha fet per verificar davant els ordinadors de la Generalitat que la informació que els havien lliurat en paper de l'agenda pública de Gordó era correcta.

Les diligències d'aquest dijous han arribat al Parlament i el CTTI, on sí que s'ha aconseguit més. Els agents han fet una còpia del compte de correu electrònic de Gordó des que és diputat així com d'arxius i correus de la conselleria de Justícia.

Dilluns Gordó està citat a com a imputat per suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics i prevaricació. La previsió, si més no la meteorològica, anuncia pluja.

Etiquetas
stats