Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Junts Pel Sí puja la pressió per investir Mas a les portes de l'assemblea de la CUP

El cap de files de la CUP, Antonio Baños, i el president en funcions, Artur Mas, a les escales del Parlament

Jordi Molina

Última ofensiva de Junts pel Sí sobre la CUP abans de l’assemblea oberta d'aquest diumenge en què l’esquerra anticapitalista valorarà, de nou, la possibilitat d’investir Artur Mas. El president de la Generalitat en funcions ha avisat aquest dissabte a la CUP que el bloqueig de la investidura afavoreix l'Estat a l'hora de voler “humiliar Catalunya”.

El líder de CDC ha recordat que es corre el risc de “mostrar debilitats de forma gratuïta” en el procés de negociació amb l'esquerra anticapitalista. Des de Seva, on s'han reunit els càrrecs municipals de CDC, Mas ha dit la formació de Junts pel Sí ha estat de tot “menys egoistes i partidistes”. En el mateix sentit, la vice-presidenta del govern en funcions, Neus Munté, ha recordat a la CUP que cal investir “amb urgència” un president “per avançar amb pas decidit cap a l’estat propi”.

Munté, tot i mostrar-se comprensiva amb els ritmes de la CUP, —“entenc les assemblees de la CUP i que les decisions es prenguin de forma compartida”—, espera que després de l’assemblea “hi hagi moviments”, segons ha explicat aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En la mateixa direcció, en un article signat per Raül Romeva, i els líders d’ERC i CDC, Marta Rovira i Josep Rull, respectivament, Junts Pel Sí adverteix que la “paciència” de la ciutadania no és “infinita”. Els tres representats de la formació guanyadora de les eleccions del 27-S sostenen que “l'absència d'un govern estable” fa “més difícil” complir els objectius independentistes.

Sobre la proposta presentada per Junts pel Sí, els tres signants entenen que “ningú hi perd i tothom hi guanya molt”. Ara per ara, sobre la taula de la CUP hi ha l’oferta d’una presidència col·legiada amb Artur Mas, Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva, en la qual tots tinguin el mateix tracte, una fórmula que no evita que el president formal sigui Mas.

Per la seva part, Munté, s'ha desmarcat lleugerament del llenguatge cupaire. “No crec que ens convingui llançar un missatge d'objectiu: desobediència. Hi ha altres maneres d'enfocar tot el procés que estem vivint”, ha dit després d’uns dies en què dirigents de CDC hagin suavitzat el discurs fins a obrir la porta a un pacte amb l’Estat.

Les intervencions dels dirigents de Junts pel Sí arriben hores abans del debat obert que la CUP, que celebrarà aquest diumenge Manresa a les 18:30. L'esquerra independentista arriba dividida entre cedir davant la presidència de Mas o anar cap a un escenari d’eleccions. El bloqueig a la investidura del líder de CDC ha generat tensió entre les tradicionals dues ànimes de la CUP, representades pels seus dos sectors majoritaris, Endavant i Poble Lliure.

Es preveu que la formació que encapçalen els diputats Antonio Baños i Anna Gabriel reuneixi prop de 1.600 militants i s’exposin els detalls de les negociacions. La cita, de caràcter consultiu i no vinculant, arriba dos dies després que hagi expirat el termini que va fixar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per a un pacte entre Junts pel Sí i la CUP.

Etiquetas
stats