Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Cayo Lara exhibeix conviccions federalistes i incomoda a ICV

Cayo Lara ha respost les preguntes de la premsa després de l'acte de Federalistes d'Esquerres

Siscu Baiges

Barcelona —

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Cayo Lara, ha defensat l’aposta de la seva organització per una Espanya federal en un acte celebrat a Barcelona en el qual ha incomodat els dirigents d’ICV presents. Lara ha dit que no volia que s’interpretés com una crítica a ICV i el seu soci EUiA, però que “no és bo jugar en el terreny de l’adversari. El terreny de l’esquerra no és el de la independència sinó el de la lluita social. S’ha de caminar en una altra direcció”.  El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, s’ha sentit obligar a matisar que tant el seu partit com EUiA han estat sempre molt crítics amb les retallades socials aplicades pel Govern d’Artur Mas.

Cayo Lara ha estat convidat per l’associació ‘Federalistes d’Esquerra’ a presentar ‘La proposta federal d’IU’ en un acte plantejat com una entrevista del periodista Joan Tapia. El coordinador d’Izquierda Unida ha defensat un model ‘federal, republicà, plurinacional i laic’ i ha recordat que la seva formació defensa el ‘dret a decidir’ per bé que ha puntualitzat que no només s’ha de decidir el model de relació territorial entre Catalunya i Espanya sinó també sobre el model d’Estat social. “Jo no estic ni per la independència ni pel confederalisme asimètric”, ha dit.

En els seus viatges per les diferents comunitats autònomes ha afirmat que no n’ha trobat cap que estigui satisfeta amb el finançament que rep de l’Estat central, inclosa Catalunya. Considera que s’ha de reformar la Constitució en un sentit federalitzant i atorgar recursos suficients als Estats federats. També ha reclamat un millor finançament dels ajuntaments.

Pel que fa un possible referèndum que contempli la independència de Catalunya, Cayo Lara ha afirmat que si el seu grup polític hagués governat ja s’hauria celebrat, però ha afegit que no es pot fer si no hi ha abans un debat a fons sobre les tres opcions possibles: mantenir el statu quo, la independència o l’Estat federal. També ha demanat que es determini clarament quina majoria seria suficient per avalar la independència i ha criticat els que proposen que n’hi hagi prou amb el 51% dels votants en una consulta en la qual hi participi el 50% dels electors censats.

A més, ha acusat CiU d’utilitzar l’expressió “Espanya ens roba” per justificar la creació d’un Estat català independent quan aquesta coalició ha donat suport a totes les polítiques aprovades pel govern de l’Estat espanyol que han empobrit els ciutadans catalans, com l’amnistia, la reforma laboral o les diferents retallades aplicades pel PP.

En la conversa amb Joan Tapia i amb el públic assistent a l’acte, Cayo Lara ha reconegut la confusió entorn les propostes polítiques d’esquerres a Madrid. “S’ha de fer servir un GPS per entendre el conflicte que viu l’esquerra a Madrid”, ha dit. Tot i això, està convençut que el PP perdrà el control tant de l’Ajuntament com de la Comunitat de Madrid en les properes eleccions.

Finalment, ha tingut crítiques tant per ‘Ciutadans’ –“serà la crossa del PP”- com per ‘Podem’ – “s’ha de fugir del màrqueting i els joismes”. “Vivim temps de resistir i sumar”, ha acabat dient.

Etiquetas
stats