Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona inclourà clàusules contra la discriminació de persones LGTBI en la seva contractació

Marxa de la plurisexualitat a Barcelona

Yeray S. Iborra

Les empreses que vulguin contractar amb l’Ajuntament de Barcelona no només hauran de pagar per sobre del conveni sectorial, com avançava aquest dilluns el consistori en la presentació de les guies de contractació pública, també hauran de garantir “pràctiques inclusives i no discriminatòries contra el col·lectiu LGTBI”, tal com ha destacat la regidora de Feminismes i LGTBI del consistori, Laura Pérez.

El consistori vetllarà d'aquesta manera per la no discriminació per orientació sexual o d'identitat, i ho farà per mitjà d'una clàusula a les guies públiques de contractació que també obligarà les empreses a disposar de protocols contra l'assetjament i discriminacions. La mesura forma part del Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere (2016-2020) presentat aquest dimarts.

El pla, assegura el tinent d'alcalde de Drets Humans, Jaume Asens, fa justícia amb les lluites “històriques” per la identitat sexual i de gènere de la ciutat: la del 1977 per l'alliberament sexual; o la manifestació Trans del 2007. El tinent d'alcaldia ha explicat que el nou pla del consistori també suposarà un enfortiment de l'Oficina de No Discriminació –en marxa des del 1995– i també del Consell de Ciutat LGTBI, del 2004.

El pla ha estat desenvolupat, segons ha explicat l'Ajuntament, amb el suport de les entitats i col·lectius que lluiten pels drets LGTBI a Barcelona. Rodrigo Arameda, precisament del Consell de Ciutat LGTBI de Barcelona, s'ha felicitat per aquesta entesa: “Barcelona sempre ha estat considerada una ciutat oberta però no per això està lliure d'injustícies”.

Nou centre de recursos LGTBI

El Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere suposarà –ha informat l'Ajuntament– més d'un milió d'euros en polítiques directes pel col·lectiu LGTBI, amb línies de subvenció específiques de fins a 100.000 euros per a projectes LGTBI. Es tracta del segon pla d'aquest tipus que elabora l'Ajuntament de Barcelona en el seu històric, essent el més ben dotat: la despesa directa serà de 4,5 milions d'euros per a tot el mandat. 

Segons el consistori, el Pla estarà centrat de dos eixos principals: “El primer serà un canvi interior, en les formes de fer quotidianes, que permetin fer arribar la perspectiva de gènere als treballadors. Després hi haurà les polítiques fora de la institució per visibilitzar i empoderar les desigualtats de gènere i combatre'n les violències derivades”, ha destacat Jaume Asens. Per la seva banda, Laura Pérez ha dit que el Pla es proposa visibilitzar espais “representatius” pel col·lectiu LGTBI.

Segons Pérez, el Pla preveu l'obertura del centre de recursos LGTBI –anunciat al febrer– a l'Eixample cap a finals del 2017. “Serà un gran local al carrer Compte Borrell amb 1.200m2 destinats a les persones LGTBI i amb serveis específics per a persones trans i dissenyat amb les entitats de la ciutat”. Pérez ha destacat que el centre pretén ser referència a Barcelona i Catalunya.

Desplegament municipal de la llei 11/2014

El Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere és, segons Pérez, un “pla orientat al desplegament de la llei 11/2014 a la ciutat de Barcelona”. La via municipal suposa un repte per l'aplicació de la llei: aprovada el 2 d'octubre de 2014 al Parlament de Catalunya i considerada pionera a Europa per a la lluita LGTBI, la llei 11/2014 no ha estat desplegada per manca de pressupost divuit mesos després de la seva aprovació.

La regidora de Feminismes ha destacat que gràcies al pla hi haurà noves formacions –amb la Guàrdia Urbana, per exemple– i també nous convenis. El govern municipal té especial interès en la Trans-Ocupació, pel que reeditarà el projecte i posarà el focus en l'ocupació de les treballadores sexuals. A més, el consistori preveu una nova enquesta de ciutat sobre discriminació LGTBI per facilitar el seguiment de l'OND davant possibles delictes d'oci.

Per últim, la regidoria ha treballat de forma especialitzada amb l'Associació Catalana per a la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI) per incorporar més places d'asil dedicades als activistes LGTBI: l'any 2017 hi haurà entre 7 i 10 noves places.

Etiquetas
stats