Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

El jutge conclou que CDC va cobrar més de 5 milions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions

El jutge conclou que CDC es va lucrar amb 5 milions del saqueig del Palau.

EFE

Barcelona —

El jutge del “cas Palau”, Josep Maria Pijuan, ha conclòs en acabar la seva instrucció que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es va lucrar amb gairebé cinc milions d'euros de l'espoli del Palau de la Música amb comissions de la constructora Ferrovial, a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

Gairebé quatre anys després de la irrupció dels Mossos al Palau de la Música, el magistrat ha donat per acabada la instrucció de la causa en una interlocutòria en què ratifica l'acusació contra els saquejadors confessos Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, i manté a CDC com a responsable civil a títol lucratiu per cobrar suposadament a través del Palau comissions de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública a Catalunya.

Segons la investigació, CDC va rebre de la constructora, “sota l'encobriment de donacions per concepte de patrocini del Palau”, una quantitat que corresponia al “pagament de comissions per obres públiques” adjudicades a Ferrovial “pel Govern de la Generalitat i altres entitats públiques”.

En la interlocutòria, el jutge concreta que en total CDC va rebre 5.187.199 euros de part de Ferrovial, a canvi de l'adjudicació d'obres públiques com la construcció de la Ciutat de la Justícia (amb un pressupost de 263 milions d'euros), de diversos trams de la línia 9 del metro de Barcelona per valor de 890 milions; del nou pavelló municipal de Sant Cugat del Vallès, per 4,1 milions d'euros, i del revestiment de la sèquia Bellet al marge esquerre del riu Ebre, per 2,6 milions d'euros.

En concret, segons el jutge, Ferrovial abonava “per regla general” una comissió del 4 per cent de l'import de l'obra pública adjudicada, de manera que el 2,5% anava a parar a CDC i el 1,5% restant a Fèlix Millet –que es quedava el 80% d'aquesta part– i Jordi Montull –el 20% restant.

El pagament de comissions de Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música es va articular, segons el jutge, de tres formes diferents: mitjançant lliuraments en efectiu als tresorers del partit, a través de la facturació falsa per entitats mercantils que es van prestar a això i amb convenis de col.laboració aparents subscrits entre l'Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català amb la Fundació Trias Fargas (actual Catdem), directament vinculada a CDC.

En l'acord entre les parts implicades, que segons el document es va iniciar a 1999 i es va perllongar fins a 2008-2009, intervenien, a més de Millet i Montull, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga com a directius de Ferrovial, i els tresorers de CDC: Carles Torrent -mort el 2005 - i el seu successor Daniel Osàcar, a més de l'exdiputat i imputat com tots els altres Jaume Camps.

Aquests responsables de CDC van ser els encarregats d'“exercir l'ascendent necessari sobre els càrrecs públics de la Generalitat de Catalunya i altres organismes públics locals, vinculats al partit i que tenien la facultat de decidir les adjudicacions”, assenyala el jutge, que afegeix que el van fer amb l'ajuda d'“altres responsables del partit”, encara que la investigació en aquest cas no ha pogut trobar els noms.

El Palau evita implicar CDC al saqueig de l'entitat

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música ha remès prèviament un escrit al jutge que investiga el saqueig de l'entitat en què acusa l'antiga cúpula, encapçalada per Millet i Montull, però evita implicar en el cas a CDC, partit que, segons el fiscal i ara també el jutge, va cobrar comissions a través del Palau.

Segons informava aquest dimarts El Periódico, per als advocats del Palau els únics responsables del desfalc de l'entitat musical i de les irregularitats comeses són el seu expresident Fèlix Millet, la seva “mà dreta” Jordi Montull, la seva filla Gemma Montull i altres dotze directius i empleats, entre ells l'exdirectora general de la Fundació Rosa Garicano i les dones de Millet i Montull.

Etiquetas
stats