Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Alstom Wind inicia la deslocalització d’instal·lacions clau davant la falta de suport oficial al sector eòlic

La plantilla d'Alstom Wind es mobilitza contra la reestructuració de l'empresa.

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Alstom Wind, la multinacional de l'energia eòlica que té a Barcelona la seu de la seva filial espanyola, ha començat a deslocalitzar fora de la capital catalana instal·lacions i serveis estratègics. Tot emmarcat en la crisi que viu el sector. Espanya ha passat en pocs anys de liderar el creixement mundial en tecnologia i creació de parcs eòlics a veure com s'enfonsava el mercat. La brusca retallada de les subvencions a la producció explica part del fenomen.

El 2010 el govern del PSOE va anunciar una reducció del suport a l'energia eòlica de fins al 45% fins el 2012. L'efecte d'aquesta mesura ha portat com a conseqüència, segons la patronal AEE, la destrucció de 15.000 llocs de treball. I ara n'hi hauria 15.000 més en perill.

Dos anys més tard de la retallada a les ajudes ha col·lapsat la demanda, i Alstom va presentar el febrer passat un pla d'ajust que suposava, per la seva filial espanyola, una reducció de 373 llocs de treball repartits entre les factories de Zamora, Galícia, Barcelona i Navarra, explica David Díez, president del comitè d'empresa de Barcelona.

La legislació europea obliga a les multinacionals a negociar durant tres mesos els seus plans d'ajust i facilita als sindicats presentar alternatives. Fruit d'aquesta possibilitat s'ha evitat el tancament de la fàbrica navarresa i s'han reduït els acomiadaments en 42 persones. L'ERO en marxa suma ara 329 llocs de treball. A finals de mes el Ministeri de Treball dictaminarà sobre la petició del grup.

A això cal afegir-hi que França, per la seva banda, ha decidit jugar fort per recuperar inversions d'Alstom. Amb diners públics ha convençut la multinacional perquè traslladi al seu país part de la seva producció. Ara, doncs, es planteja centralitzar-hi la recerca i la producció de parcs eòlics off-shore, que s'instal·larien amb torres marines. Això afecta la seu barcelonina, que té actualment 508 treballadors i que pot veure com es deslocalitzen parts clau com el de disseny, que podria anar a la ciutat francesa de Reims. “Alguns companys han estat avisats per passar a la nova seu”, explica Díez. Tot això fa pensar als sindicats que hi ha el perill que la multinacional deixi Barcelona seguint un pla escalonat. “El grup és mundial i hi ha llocs com Brasil, amb gran demanda, on podria la multinacional ubicar part dels serveis que s'havien concentrat a Barcelona”, assegura David Díez, president del comitè d'empresa de la ciutat i membre de CCOO.

La Generalitat no pot

Així doncs, els treballadors han demanat a la Generalitat que intervingui per evitar que aquest sector, que contribueix altament a la tecnologia i que té futur, acabi emigrant. Ja s'han fet tres reunions amb membres del Departament d'Empresa i Ocupació, però no hi ha gaire esperances en el que pugui fer el govern català, atès que no pot competir oferint diners per contrarestar la iniciativa francesa. Si a això se li suma la caiguda de les comandes per la falta de suport oficial, els mals auguris estan servits.

Els treballadors no estan disposats a veure com tot això passa mentre estan creuats de braços. Per això fa mesos que es mobilitzen. Argumenten que la crisi és temporal i que l'empresa i les noves energies tenen futur, ara i aquí. Només cal passar el tràngol amb mesures provisionals. Per tant, han convocat per al 18 de juny una jornada de vaga a Barcelona, ​​amb una manifestació des de la Rambla fins al consolat francès. I tot, afirmen, no ha fet més que començar.

Inicis heroics

Ecotècnia va ser una cooperativa fundada a la dècada dels 80 del segle passat per un grup d'enginyers visionaris. L'entitat es va centrar inicialment en fomentar l'electrificació rural instal·lant panells solars en moltes masies. Tenien la seva seu en un magatzem del barri de Poblenou a Barcelona. A poc a poc van ampliar l'àmbit d'actuació cap a l'energia eòlica. Van desenvolupar tecnologia pròpia, es van estendre per Espanya i van obrir mercats internacionals, especialment a l'Índia. La cooperativa tenia més de 400 operaris en la dècada dels 90, la majoria enginyers altament especialitzats. La necessitat de capital per créixer facilitar una aliança amb el grup cooperatiu basc Mondragón, de qui uns anys més tard es van separar amistosament.

El 2007 el grup català líder mundial en tecnologia eòlica va ser comprat per la multinacional anglo-francesa Alstom Wind.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats