València visibilitza el rebuig a la islamofòbia amb l’‘Iftar de la Concòrdia’

Prop de mig miler de persones s’han reunit divendres a València per celebrar un acte per la diversitat religiosa i cultural coincidint amb la finalitat del Ramadà. Entitats socials han convocat un ‘Iftar de la Concòrdia’, una ruptura del dejuni col·lectiva amb persones de diverses confessions religioses, que se sumen a la celebració comunitària tradicional de la cultura islàmica.

València és la primera gran ciutat europea a organitzar un acte d’aquestes característiques, segons apunten Jovesólides, el Centre Cultural Islàmic de València i Casa Marroc, les promotores de l’esdeveniment. Les organitzacions han hagut de traslladar la iniciativa, que havia de celebrar-se en la plaça de la Mare de Déu, al costat de basílica, a la plaça de l’Ajuntament, a menys de dos dies de la celebració, per facilitar el desenvolupament del Viacrucis Diocesà, “un acte litúrgic que ens hauria agradat compartir en els voltants de la basílica”, han apuntat.

L’acte, que ha rebut suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament, ha anat acompanyat d’un sopar grupal i l’actuació del grup Issawa, de música sunnita. Abans de la ruptura del dejuni i de la crida a l’oració, les entitats han llegit un manifest contra els delictes d’odi i en favor de la diversitat. “Repudiem el més mínim rastre de fanatisme, siga de caràcter cultural, polític o religiós, vinga d’on vinga. Censurem tots els obstacles que fins ara han impedit avançar en el camí cap a la trobada sincera que hagueren fet possible aquesta pau i convivència solidària que somiem”, han apuntat les organitzacions.

El text col·lectiu urgeix “tota la classe política espanyola i europea a iniciar un diàleg sincer i a posar tota la seua obstinació en la generació d’un escenari sociopolític que permeta el cessament immediat de qualsevol mena d’hostilitat intercultural”. “Tots som responsables d’aquesta societat que estem construint; hem de poder asseure’ns com a germans i germanes, bastir ponts de diàleg interculturals que resolguen qualsevol diferència”, continua el manifest. “És fonamental reconéixer el valor suprem de la vida i també el dret a la individualitat de cada ser; aconseguint d’aquesta manera una societat més rica i plural que permeta que florisquen totes les dimensions de l’ésser humà i facen els seus fruits per al bé comú”, conclou.