Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El GOB veu al decret de simplificació una “desregulació que aboca a l'abisme” i estudia exigir-ne la suspensió cautelar

Un dels immobles construïts a sòl rústic de Mallorca.

Europa Press

0

El GOB ha avisat aquest dimecres, sobre el decret de simplificació i racionalització administratives, que suposa una “desregulació que aboca a l'abisme”, motiu pel qual estan analitzant “totes les vies” per exigir-ne la suspensió cautelar i impugnar-lo, si és possible, davant el Tribunal Constitucional.

En un comunicat, el grup ha detallat que el text modifica més de 50 normes que provoquen “conseqüències greus pel que fa a les garanties de protecció dels recursos naturals i de sòl”, amb afectació, també, “al marc normatiu”.

“A més, no justifica gens la urgència, més enllà d'evitar el debat social i polític d'un canvi sense precedents en la regulació del marc normatiu”, ha afegit el GOB.

Quant a la modificació d'algunes normes, han incidit en les conseqüències sobre la realitat territorial i ambiental de les Illes, generant una “total indefensió relativa als principis de protecció, deixant sense coherència tota l'ordenació territorial, urbanística i sectorial, i sense avaluar les conseqüències i els impactes brutals que té sobre els recursos i la realitat territorial”.

“És una veda oberta a la inversió i devastació del territori i dels recursos sense impediments i sense precedents, especialment greu en un context de crisi ecosocial”, han sentenciat des de l'entitat.

També han censurat que aquest “despropòsit desregulador” es faci a través d'un mecanisme “tan antidemocràtic com un decret llei”, avisant que aquest serà un dels motius principals de l'anàlisi d'accions legals per part del GOB.

Sobre les afectacions que el decret té en sòl rústic, el grup ha assenyalat que no només permet la legalització d'edificacions, sinó també l'habitatge a Àrees de Prevenció de Riscos o augmenta l'edificabilitat en sòl rústic, de manera que es poden construir edificacions de grans dimensions.

De la mateixa manera, han censurat l'eliminació de la comissió de Medi Ambient que comporta l'aprovació del decret i la modificació de la Llei de Benestar de les Generacions Presents i Futures.

Sobre l'afectació del decret a aquesta darrera, el GOB ha criticat que s'eliminen els supòsits d'aplicació d'avaluació de l'impacte sobre les futures generacions; la vinculació als principis i objectius de la llei; l'elaboració de l'informe i l'avaluació del mateix, i les principals funcions de la comissió pel que fa a avaluació.

“Des del GOB considerem que l'abast de les conseqüències del decret, l'afectació als principis d'igualtat, seguretat i protecció ambiental, i la forma -decret llei- en què s'imposa, no són rebuts”, han conclòs des del grup, avisant que estan analitzant “totes les vies” per exigir una suspensió cautelar dels efectes d'aquesta norma i impugnar-la davant del Tribunal Constitucional.

Etiquetas
stats