Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els propietaris de Barcelona pagaran 633 euros més per tenir pisos buits

Pisarello (esquerra) vol evitar els pisos buits durant dos anys a la ciutat

Yeray S. Iborra

L'Ajuntament de Barcelona, després de la suspensió de la llei catalana antidesnonaments, vol posar les coses difícils als propietaris que tinguin pisos buits a la ciutat. És per això que aquest divendres ha presentat una nova taxa que grava els costos de detecció, inspecció i control de pisos buits que fins ara sufragava el consistori: els propietaris de Barcelona passaran a pagar 633 euros —import que pot sumar-se a les sancions que contempla la Llei de l'Habitatge de Catalunya i que van fins als 90.000 euros— per tenir pisos buits de forma injustificada durant dos anys a la ciutat.

La taxa s'emmarca en l'aplicació de la Llei de l'Habitatge de Catalunya, que determina que la desocupació permanent d'un habitatge sense causa justificada per un període superior a dos anys és “anòmala” i habilita l'administració a tornar l'habitatge al mercat. L'Ajuntament ha elaborat una seixantena d'aquests expedients des que està controlat pel nou govern municipal. Ara, BComú pretén que el cost deixi de ser assumit per l'Ajuntament i passi a ser pagat pels propietaris. La majoria d'aquest tipus de pisos pertanyen a entitats financeres.

Per cada expedient obert per la declaració de situació “anòmala” d'un habitatge, el propietari passarà a pagar 633 euros. I per cada expedient obert per causa de l'incompliment d'un requeriment anterior, s'hi sumaran 286 euros. Aquest tipus d'actuació és compatible amb l'impost sobre habitatges buits previst per la Generalitat —suspès pel Tribunal Constitucional a hores d'ara — i que s'aplica en altres municipis com Terrassa.

El segon tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha emmarcat aquesta mesura, que serà portada a la Comissió d'Economia i Hisenda de la propera setmana, com una política “imaginativa” davant el límit de competències de l'Ajuntament. “Es tracta d'una mesura de caràcter dissuasori, una política més per frenar l'emergència habitacional a la ciutat: volem que tots els pisos estiguin disponibles”, ha destacat Pisarello.

Per tal d'implementar la nova taxa, l'Ajuntament de Barcelona haurà de modificar les actuals Ordenances Fiscals. El consistori barceloní també pretén introduir la reducció de l'import de la tarifa de mudances (de 86,31 euros a 38,36) i la bonificació dels plans d'autoprotecció, així com l'exempció de 698,82 euros pels informes de protecció civil que demanin les entitats sense ànim de lucre.

Etiquetas
stats