Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

Rajoy suspèn el gruix de mesures de dret a l'habitatge de la llei catalana antidesnonaments

El president del Govern, Mariano Rajoy

João França

Adéu a l'obligació dels grans propietaris d'oferir una alternativa de lloguer social a les famílies vulnerables abans d'executar un desnonament. També a l'obligació d'aquests grans propietaris a cedir pisos buits a les administracions per a ús social. El Consell de Ministres ha recorregut finalment aquest divendres, data límit per a la impugnació, diversos articles de la llei catalana contra els desnonaments i la pobresa energètica impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i aprovada per unanimitat al Parlament. “Es recorren aspectes processals que afectin la igualtat dels espanyols”, ha assegurat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Sáenz de Santamaría ha apuntat que els articles recorreguts tenen a veure amb el procediment de mediació, els requisits previs a les interposicions de demanda i “altres aspectes civils”. El procés de mediació, que l'Executiu considera que excedeix la seva funció, fa referències a les mesures contra el sobreendeutament, una adaptació al codi de consum català de la proposta de dació en pagament que la PAH va portar al Congrés per evitar els deutes de per vida. En canvi, no es recorre, assegura la vicepresidenta, “cap mesura” vinculada a la pobresa energètica.

“Nosaltres defensem les competències de l'Estat i la igualtat de tots els espanyols”, ha dit la vicepresidenta per justificar que la mesura no té caràcter polític. L'Executiu presenta recurs usant la potestat de la presidència per demanar la seva suspensió provisional a l'espera del dictamen de Tribunal Constitucional. Santamaría ha recordat que és el mateix criteri que es va fer servir amb les lleis d'habitatge d'Andalusia, Navarra, Canàries i Euskadi ja recorregudes pel govern del PP. Així com en aquestes comunitats, el Consell d'Estat considera que es vulnera el principi d'igualtat i la regulació del dret a la propietat. “No és possible que hi hagi regulacions asimètriques del dret de propietat en tot el territori nacional, un propietari té més o menys dret segons on tingui les seves propietats”, considera la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría ha remarcat que no es presenta recurs contra “cap mesura” vinculada a la pobresa energètica, i ha remarcat que segueix vigent el principi de precaució, segons el qual les companyies no poden realitzar cap tall sense sol·licitar abans un informe de serveis socials, i no ho poden fer en cas que la família es trobi en situació de vulnerabilitat.

Durant els últims mesos, els ajuntaments havien elaborat els recursos legals per aplicar les eines que els dóna la llei i Barcelona havia estat el primer municipi a obrir expedients per multar grans propietaris que desnonen sense oferir una alternativa d'habitatge.

Les mesures de sobreendeutament eren una de les exigències de la PAH a la Generalitat de Catalunya, que fins la setmana passada no va fer públic un projecte de reglament per donar una resposta extrajudicial a les famílies que no podien fer front als seus deutes. La llei catalana preveu que, en cas que la mediació es tanqui sense arribar a un acord, s'obre un procediment judicial i, un cop l'entitat hagi cobrat amb la liquidació d'actius –com l'habitatge– amb excepció dels béns inembargables, el jutge pot acordar la cancel·lació del deute restant. El cas d'Espanya és un cas excepcional en el panorama internacional en què el deute hipotecari no se salda amb el lliurament de l'habitatge i aquesta llei pretenia donar una resposta a aquesta situació.

Etiquetas
stats