Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Anys d'escàndols a la sanitat catalana

Benoît Cros

Adjudicacions sense concursos públics, conflictes d'interessos, pagaments irregulars, sous milionaris ... Els escàndols que afecten la sanitat pública catalana han anat destapant-se en els últims anys i han tingut cada vegada més ressò entre la població, sobretot conforme la Generalitat anava aplicant les retallades pressupostàries al sector. El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la creació d'una comissió d'investigació sobre la gestió de la sanitat. Ja es va crear una durant l'anterior legislatura, però es va dissoldre a causa de les eleccions anticipades. Repassem els diferents casos coneguts fins ara.

Cas Prat

El cas potser més conegut dels que han esquitxat els gestors de la sanitat a Catalunya és el relacionat amb el holding d'empreses municipals de la localitat tarragonina de Reus: Innova. Aquesta entitat, que controla el 70% del pressupost de l'Ajuntament i gestiona una dotzena de centres sanitaris a través de la seva filial Sagessa, va realitza pagaments no justificats – superiors a un milió d'euros – a l'exdirector del Servei Català de la Salut, Carles Manté, i l'arquitecte de l'Hospital Sant Joan, Jordi Batesteza. En l'època en què es van efectuar aquestes suposades irregularitats, el director d'Innova era Josep Prat, que compaginava aquest càrrec amb el de director de l'Institut Català de la Salut (ICS) i amb el de vicepresident del grup sanitari privat USP Hospitals.

El consens entre els diferents partits polítics de Reus entorn la gestió d'Innova va arribar a la seva fi el 2008 amb l'arribada de la CUP al consistori. El regidor David Vidal va exigir transparència i denunciar el conflicte d'interessos provocat per l'acumulació de càrrecs de Prat, el que va permetre que sortissin a la llum aquestes irregularitats. Prat va acabar dimitint dels seus càrrecs a Innova i USP el gener del 2012. Sis mesos després, va renunciar també al seu lloc de director de l'ICS.

Cas Bagó

El cas Bagó és sens dubte el més emblemàtic, ja que va ser destapat per la petita revista gironina 'Cafè amb llet'. Per les investigacions dels seus periodistes es va saber que l'exalcalde de Calella Ramon Bagó (CiU), president i principal accionista del grup de restauració Serhs, hauria obtingut per la seva empresa l'adjudicació a dit de contractes milionaris amb hospitals catalans. Es dóna la casualitat que aquests centres sanitaris pertanyen al Consorci de la Salut i Social de Catalunya (CSC), del qual Bagó era directiu. D'altra banda, la mateixa publicació va revelar que Josep Maria Via Rodons compaginava el càrrec d'assessor de la Generalitat amb el de director d'una empresa que es dedica a fer estudis per a hospitals. Via Rodons va demandar 'Cafè amb llet' per “atemptat a l'honor”, i la revista va ser condemnada a pagar 10.000 euros.

Cas Crespo

Anys abans d'aparèixer com a presumpte implicat en l'operació Clotilde, l'exalcalde de Lloret de Mar i actual diputat Parlament, Xavier Crespo (CiU), es va veure involucrat també en un escàndol de malversació de fons públics relacionat amb la sanitat catalana. El Tribunal de Comptes investiga actualment les pèrdues milionàries de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, entitat que gestionava els hospitals de Blanes i Calella, fet que va succeir amb Crespo al capdavant. La Sindicatura de Comptes va investigar prèviament aquests fets i va posar al descobert l'ús indegut d'almenys 1.300.000 d'euros. Els beneficiaris d'aquests diners, segons aquest organisme, van ser el propi Crespo, la seva dona Guadalupe Oliva, dos regidors en municipis del Maresme: Carme Aragonès (PSC) i Xavier Rius Moya (CiU) i altres metges. La Sindicatura va acabar arxivant el cas, tot i les protestes d'Agustí Colom, síndic proposat per ICV.

Cas Sant Pau

Després de la querella interposada per treballadors de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, ​​el jutge d'instrucció número 22 de Barcelona investiga un possible repartiment de sobresous i llocs de treball ficticis. El exgerent adjunt del centre Ricard Gutiérrez Martí va cobrar un sou de l'hospital durant set anys per una feina fictici, ja que va deixar el seu càrrec el 2004 i va rebre diners fins al 2011, i la setmana passada van ser imputats sis exdirectius per casos semblants. El magistrat investiga també irregularitats en almenys quatre adjudicacions de contractes per a la construcció del nou edifici de l'Hospital Sant Pau.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats