Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Errejón: “Som l'única força que pot reconstruir ponts amb Catalunya”

Iñigo Errejón, durant la roda de premsa després de la primera reunió del Consell de Coordinació de Podemos / A. R.

Aitor Riveiro

El Consell de Coordinació de Podemos, l'executiva del partit que lidera Pablo Iglesias, s'ha reunit avui per primera vegada després de ser elegit dissabte passat pel Consell Ciutadà. L'òrgan, que actuarà com a direcció en el dia a dia del partit, ha marcat avui les tres prioritats immediates del partit: pla de xoc contra la crisi, qüestió territorial i procés constituent, segons ha explicat el secretari de Política de Podemos, Íñigo Errejón, en roda de premsa.

Les tres qüestions seran debatudes per l'executiva de Podemos i portades el proper 29 de novembre a la segona reunió del principal òrgan de Podemos entre assemblees, el Consell Ciutadà. Els plans econòmics i l'encaix territorial de Catalunya dominen així els primers passos de Podem, tal com va avançar dissabte passat Iglesias en el seu primer discurs com a secretari general.

“La crisi territorial és una de les mostres d'esgotament del règim del 78”, ha assegurat Errejón, qui ha criticat per “irresponsable” la posició d'aquells que “només s'atrinxeren i dificulten més els problemes”. “Cal tendir ponts, no dinamitarlos”, ha explicat. I per a ells està, segons la seva opinió, Podemos: “Som l'única força que pot reconstruir ponts amb Catalunya”.

Errejón ha recordat la presència de figures polítiques catalanes dissabte passat en l'acte de proclamació de Pablo Iglesias com a secretari general de Podemos. Allà hi havia, entre altres, la coportaveu de Guanyem, Ada Colau, i dos representants d'ICV, Joan ferrar i Ernest Urtasun. També va ser convidat el diputat les CUP David Fernàndez. A més, tal com ha recordat avui Errejón, en el Consell Ciutadà hi ha diversos membres catalans. I la Secretaria de Plurinacionalitat i Polítiques Públiques en el Consell de Coordinació se li ha encomanat a la també catalana Gemma Ubasart.

“Per a nosaltres Espanya és un Estat plurinacional i la cola fonamental ha de ser la reobertura d'un pacte, la seducció i la lliure voluntat”, ha assegurat Errejón, que ha defensat com a “central i indiscutible” el dret a decidir dels catalans.

Podem emmarca aquesta qüestió en la resolució del que han anomenat “crisi de règim”. Per això proposen posar en marxa “un nou procés constituent perquè la gent triï la forma de relació entre els territoris”, segons ha exposat avui Errejón, qui ha destacat “l'esgotament d'un marc constitucional vell” pel que demanaran i analitzaran “ propostes per a l'obertura d'un nou cicle protagonitzat per la gent ”.

Finalment, el Consell Ciutadà del 29 de novembre veurà a més el pla de xoc econòmic que redacta un grup d'economistes coordinats pels catedràtics Juan Torres i Vicenç Navarro, “un esborrany de programa econòmic i de pla de xoc per a una sortida radicalment oposada a la que ens ha conduït a una espiral d'empobriment, retallades i debilitat econòmica”, segons ha explicat Errejón.

L'esborrany del pla li serà lliurat a la direcció de Podem en el termini 10 dies i no serà públic, sinó que servirà de base per a la discussió en els òrgans interns del partit i, en concret, serà vist pel Consell Ciutadà de l'últim dissabte de novembre.

Etiquetas
stats