eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Puigdemont acusa l'Estat de "desconnectar" dels seus compromisos amb Catalunya

El president de la Generalitat lamenta en el seu missatge institucional de la Diada que el Govern espanyol "segueix ignorant les necessitats dels catalans"

A diferència del seu predecessor Artur Mas, Puigdemont sí que anirà a la manifestació independentista de la Diada

- PUBLICIDAD -
Puigdemont acusa al Estado de "desconectar" de compromisos y "asfixiar" Cataluña

Missatge institucional de Puigdemont la vigília de la Diada EFE

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat aquest dissabte a l'Estat de "desconnectar" dels seus compromisos amb Catalunya i d'"asfixiar" financerament els catalans en la vigília de la Diada l'11 de Setembre. En el seu primer missatge institucional com a president de la Generalitat amb motiu de la Diada, Puigdemont ha destacat que Catalunya està "sortint" de la crisi "amb l'esforç de tots", encara que "sense la col·laboració del Govern espanyol, que continua ignorant les necessitats dels catalans".

"En els últims mesos s'ha evidenciat com la desinversió crònica en infraestructures no només afecta l'economia sinó també al dia a dia de la gent, amb un servei de Rodalies inacceptable, que s'afegeix a l'oblit crònic del corredor mediterrani", ha denunciat el president en la seva al·locució.

Segons Puigdemont, "l'Estat s'està desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya, desatenent els serveis que per llei està obligat a prestar als ciutadans". "I tot això sense haver resolt tampoc l'asfíxia financera premeditada que fa dècades que suportem", ha afegit. Mentrestant, "continua la paràlisi institucional i política a l'Estat espanyol, on els partits són incapaços de posar-se d'acord per governar".

Davant els que insten la Generalitat a seure a negociar una sortida política que eviti el 'xoc de trens' amb l'Estat pel procés sobiranista, ha subratllat que "sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per intentar resoldre un problema que és polític". "Calla qui hauria de parlar i parla qui hauria de callar", ha afirmat, en al·lusió a la fiscal general de l'Estat, Concepció Madrigal, que dimarts passat va obrir la porta al fet que actuïn els "tribunals penals" per frenar el procés cap a la independència.

Puigdemont ha recalcat que els catalans no s'han negat "mai" al diàleg, sinó que han estat "capaços de pactar des de les opcions ideològiques més diverses per tirar endavant el país". En els "moments decisius", ha destacat, els catalans han sabut crear un "clima de confiança per culminar els objectius".

Sense arribar a citar explícitament l'objectiu independentista, Puigdemont ha assenyalat que "afortunadament Catalunya és un país que té un projecte de futur que construirem amb el diàleg i la convivència que sempre ens ha caracteritzat".

A diferència del seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, que no va arribar a acudir mai com a president de la Generalitat a la manifestació independentista convocada cada Diada des de 2012 però que solia trufar els seus missatges institucionals de crides a donar suport a aquesta mobilització, Puigdemont no ha al·ludit directament a la cita convocada per demà per l'ANC i Òmnium Cultural.

Puigdemont, que sí que anirà a un dels cinc punts de Catalunya on es concentraran els independentistes, concretament a Salt, ha remarcat que "aquesta Diada Nacional és important no només per reafirmar aquesta voluntat de ser com a poble sinó per encarar un curs polític en què caldrà prendre decisions que garanteixin que Catalunya pugui escollir en llibertat el seu camí".

Quan el 10 de gener va ser investit president, Puigdemont es va comprometre a portar Catalunya a les portes de la independència en 18 mesos, un termini que finalitza el juny de 2017, quan, segons els plans sobiranistes, hauria d'haver-hi noves eleccions o un referèndum que calibressin el grau de suport al procés independentista.

Després de reiterar el seu compromís de "dura terme els objectius que els ciutadans ens van encarregar per a aquesta legislatura", ha volgut deixar clar que el seu executiu "governa per a tots els catalans, sense distincions de cap tipus".

Conscient dels recels que desperta el procés sobiranista català en moltes capitals europees, ha dit que Europa "demostra flexibilitat i pragmatisme quan li convé, enterrant els discursos immobilistes, i s'ha mostrat convençut que el futur del continent passa per enfortir el paper de la UE i "rebaixar" obstacles que suposen els "vells estatismes" del segle XX.

"Catalunya és i vol continuar sent part d'aquesta Europa, amb els seus defectes i les seves virtuts, però vol ser-ho com a actor i no com a simple espectador", ha apuntat Puigdemont, que ha reivindicat un major paper "institucional" per a Catalunya al nivell internacional.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha