Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Rigau declara davant el jutge pel 9-N acompanyada pel Govern: “Complia un mandat del Parlament”

Rigau i la comitiva formada pel Govern i diversos diputats.

elDiario.es Catalunya

El Govern en ple ha acompanyat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a declarar davant el jutge a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel seu paper en l'organització de la consulta del 9 de novembre. Tots els consellers de la Generalitat, a més de desenes de persones que l'esperaven a la porta, han acompanyat Rigau, un gest de suport que està previst que es repeteixi, amb més intensitat fins i tot, en les compareixences de la vicepresidenta Joana Ortega, aquesta tard, i d'Artur Mas, dijous que ve.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'ha negat a respondre a les preguntes de la Fiscalia i de les acusacions populars en la seva declaració com a imputada per l'organització de la consulta alternativa del 9-N, en què ha negat que donés cap ordre als directors d'institut.

En una breu declaració als periodistes després de respondre a les preguntes del jutge, la consellera en funcions ha explicat que no ha respost a la Fiscalia perquè li és “difícil d'entendre” el canvi de criteri d'aquest òrgan judicial, que es va querellar contra ella després que els fiscals de Catalunya consideressin que no hi havia lloc a l'acusació, i que en tot cas no ha fet “res dolent”.

Ha considerat “estranyíssim” que es vulgui establir un delicte d'enriquiment a l'hora d'organitzar la consulta –al·ludint a la malversació de fons– i ha afegit: “Ni vam pensar ni vam fer res per enriquir-nos”.

Irene Rigau no ha volgut entrar en valoracions polítiques sobre el procés en el qual està immersa, i ha afirmat que té la seva consciència “ben tranquil·la”, en el sentit que no “he fet res negatiu” perquè “complia un mandat del Parlament de Catalunya, el meu Parlament”.

Suports diversos

Rigau ha entrat a l'Audiència amb tota la comitiva mentre s'escoltaven crits d'independència. Entre els seus acompanyants s'hi trobaven també els líders dels principals partits i entitats sobiranistes: Raül Romeva (Junts pel Sí), Antonio Baños (CUP) i fins i tot Lluís Rabell (Catalunya Sí que és Pot).

La consellera obre la ronda de declaracions davant un tribunal que està encapçalat pel magistrat Juan Manuel Abril. Els interrogatoris comptaran amb la presència del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, encara que no serà ell qui formuli a les imputades les preguntes del Ministeri Públic, segons fonts judicials.

La Fiscalia acusa Mas, Ortega i Rigau d'haver-se “negat obertament a donar el degut compliment a una resolució emanada del màxim intèrpret de la Constitució”, en haver organitzat el procés participatiu del 9N tot i la suspensió decretada pel TC. Concretament, la Fiscalia acusa Rigau d'haver convocat a directors d'institut a reunions per sol·licitar-los que col·laboressin en el procés del 9N cedint els locals dels seus centres, que van albergar les meses electorals amb les urnes de la consulta alternativa.

Entre les mostres de suport als imputats, que s'emmarquen en la campanya #9Nsomtots, les entitats sobiranistes han convocat concentracions aquest dimarts a la tarda davant els ajuntaments de tots els municipis catalans. A Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau assistirà a l'acte en plaça Sant Jaume acompanyada del líder d'UGT Catalunya, Josep Maria Àlvarez; el de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego, i el president del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol.

Etiquetas
stats