Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les càrregues policials posen fi a la marxa per la desobediència de Barcelona

Les furgones policials avancen cap als manifestants / EFE

João França

Barcelona —

Col·lectius molt diversos convocaven aquest dissabte una manifestació per desobeir. Desobediència 2014, que és el nom de la campanya que ha sortit per primer cop al carrer amb aquesta manifestació, té múltiples reivindicacions, totes emmarcats en la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania.

La protesta, que ha congregat a milers de persones –12.000 persones segons l'organització, 4.000 segons la Guàrdia Urbana– ha començat a la Plaça de Catalunya i ha recorregut els carrers del centre de Barcelona acompanyada d'un fort desplegament policial, amb un miler d'agents dels Mossos d'Esquadra.

La manifestació es convocava, per una banda, per donar suport a les 20 persones que seran jutjades a partir de dilluns a l'Audiència Nacional per haver participat el 15 de juny de 2011 en l'acció “Aturem el Parlament”, convocada en el marc del 15-M. Per l'altra, es crida a la desobediència davant les reformes legals plantejades pel PP: la llei de l'avortament, la llei de seguretat ciutadana, el codi penal i la llei d'estrangeria.

La policia ha posat fi a la manifestació amb una càrrega a la marxa que pujava la Via Laietana de Barcelona en un ambient que es mantenia tranquil, a pesar dels atacs d'alguns manifestants contra sucursals bancàries al llarg del recorregut. En una botiga de còmics per la qual passava la manifestació poc abans de la càrrega han remarcat l'alarmisme de la policia: “Han vingut a dir-nos que havíem d'abaixar la persiana perquè venia una manifestació de violents, però ho veiem tot molt tranquil”, han assegurat els venedors a la porta del local.

Les furgones acceleren contra la manifestació

Algunes furgones dels Mossos d'Esquadra que estaven aturades a dalt de la Via Laietana han accelerat fins a aturar-se a un metre de distància de la capçalera de la manifestació, que ha quedat tancada entre aquestes i les que la seguien des de darrere.

A partir d'aquest moment ha començat la tensió. La policia ha fet servir els nous canons de so dels que disposa el cos per dispersar la protesta i ha carregat contra alguns manifestants, que han reaccionat llençant objectes contra els agents.

Mentre la concentració es dispersava, els Mossos han fet fora totes les persones que restaven a les voreres de la Via Laietana, dirigint-les cap als carrerons del barri, pels que únicament circulaven les furgones de la policia i a on hi havia diversos agents de paisà.

Un petit grup de manifestants, amb especial presència de sindicalistes de la CGT, ha restat a la Via Laietana davant la seu del sindicat tallant el carrer fins a quarts d'onze del vespre. Allà, els Mossos d'Esquadra han detingut a dos manifestants, acusats de danys, desordres i atemptat i resistència a l'autoritat. La Guàrdia Urbana assegura haver detingut a tres persones més al llarg de la jornada acusades de provocar aldarulls, pel que hi hauria com a mínim cinc detinguts.

La policia genera alarma en llocs emblemàtics

La manifestació ha esquivat els punts emblemàtics de les concentracions a Barcelona. Han pujat per Passeig de Gràcia, però han girat per Gran Via abans d'arribar a la Borsa. Un cop arribats a la plaça Tetuan, han girat cap a baix, en comptes de pujar cap al Departament d'Interior, a un carrer de distància. Passat l'Arc de Triomf, han girat cap al Born, en comptes de seguir cap al Parc de la Ciutadella, on es troba el Parlament. I, finalment, sortint del Born, han pujat per la Via Laietana, en comptes de seguir cap a la plaça Sant Jaume.

Tots aquests punts estaven fortament protegits per la policia, que havia blindat algun dels carrers del recorregut. Als voltants del Departament d'Interior, per exemple, una cambrera manifestava el seu desconcert davant la retirada dels contenidors de la zona. Fins i tot una de les sortides de la parada de metro més propera, Tetuan, estava tancada abans de l'inici de la manifestació. “És perquè hi ha una manifestació i es preveuen aldarulls a Interior”, explicava un treballador de TMB, tot i que el recorregut de la manifestació no va passar pel Departament.

Etiquetas
stats