Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Indignació a l'Hospital de Bellvitge per les noves retallades

Protesta dels treballadors de l'Hospital de Bellvitge / Foto: @_cafeambllet

Benoît Cros

Malgrat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va declarar en diverses ocasions que no hi hauria més retallades a la sanitat pública catalana, l'hospital de Bellvitge aplicarà aquest any uns ajustos per un valor de 11 milions d'euros que afectaran particularment els treballadors. Aquest dimecres s'han manifestat - en la seva segona concentració setmanal - a les portes del centre per denunciar les noves retallades. I és que el personal eventual patirà durant els propers mesos una disminució de fins el 33% de la seva jornada laboral.

Si bé el pressupost d'enguany de l'hospital és estable en relació amb l'any anterior, en realitat la direcció preveu eixugar un dèficit d'11 milions d'euros provinent de l'exercici anterior, segons va anunciar als treballadors la setmana passada. Les despeses afectades seran la de personal i la de béns i serveis de l'hospital, mentre que la partida destinada a inversions - entre les quals hi ha l'obertura dels nous serveis d'urgències després de l'estiu - romandran intocades.

La direcció de l'hospital ja ha reduït en un 33% la jornada laboral dels suplents afectats a les consultes externes des de l'1 de maig - la disminució és del 25% en el cas dels eventuals que treballen a unitats obertes les 24 hores. La gerència afirma que aquesta retallada és temporal i és deguda a la baixada de l'activitat del centre durant els mesos d'estiu i que es retornarà a una situació normal el setembre. Tanmateix, el comitè d'empresa creu que s'aplicaran més ajustos per poder eixugar el dèficit i han demanat a la direcció que concreti les seves intencions.

Per als treballadors, aquesta decisió de la direcció de l'hospital s'afegeix a les retallades efectuades des del principi de la crisi. Entre el 2010 i el 2013, el pressupost del centre s'ha reduït de 322 a 281 milions d'euros, el que correspon a una disminució del 13%. Això s'ha acompanyat d'una forta reducció de la plantilla: segons les dades aportades pels sindicats, Bellvitge té ara uns 500 treballadors menys que l'any 2010. Aquest diari s'ha posat en contacte amb l'hospital però aquest s'ha negat a comunicar les dades oficials de les retallades tot argumentant que eren dades d'interés intern al centre.

Una prova del descontent creixent entre els treballadors de Bellvitge és que les crítiques no s'han limitat a l'àmbit sindical. Tal i com avançava el diari Crònica Global aquest dilluns, la Junta Clínica (un organ que assessora la direcció) i la Junta dels Caps de Serveis han adreçat cartes al director mèdic i al director gerent del centre en les que expressen el seu “absolut desacord” amb la nova reducció pressupostària. En els seus escrits, els professionals sanitaris argumenten que les noves retallades afectaran l’assistència “fins a uns nivells que ja depassarien el mínim raonable” i critiquen una previsible prolongació “injustificable” de les llistes d’espera quirúrgiques.

Els sindicats, però, no només culpen la direcció del centre sinó que apunten al conseller de Salut, Boi Ruiz. “S'està infrafinançant la sanitat pública per arribar a una situació d'ineficiència i poder així afavorir la sanitat privada”, opina Carme Padilla, membre del comité d'empresa per CCOO. Els sindicats també critiquen ERC i exigeixen als republicans que “no continuïn sent còmplices de la política neoliberal del govern de la Generalitat envers la Sanitat pública”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats