Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Fiscal General de l'Estat ordena investigar les declaracions del senador Santiago Vidal

L'exjutge Santiago Vidal

elDiario.es Catalunya

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat aquest divendres al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, l'obertura de diligències per investigar les paraules del senador d'ERC i exjutge Santiago Vidal, que va afirmar, entre altres coses, que la Generalitat ha obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans.

En un comunicat, la Fiscalia ha indicat que les paraules de Vidal “de ser certes, suposarien una greu vulneració dels drets dels ciutadans”, pel que ordena obrir diligències “per tal que investigui els fets, en defensa de la legalitat , del respecte a les institucions constitucionals i en tutela dels drets fonamentals dels ciutadans ”.

En les seves conferències, Vidal –suspès de la carrera judicial per escriure un esborrany d'una eventual Constitució catalana– també va assenyalar que dos fons d'inversió internacionals tenen preparada una línia de crèdit de 200.000 milions d'euros perquè Catalunya afronti el pagament de pensions i sous públics i que “un estat que no és europeu” està formant a agents dels Mossos d'Esquadra a contraespionatge.

Per la seva banda, el Govern ha anunciat que es posa “a disposició” de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per a “sotmetre, a petició pròpia, a una auditoria de la gestió i ús de les dades de caràcter fiscal”, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, s'ha ofert a comparèixer amb “urgència” al Parlament.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades que es defineix com un organisme independent dins de l'administració de la Generalitat, vetlla pel respecte al dret a la protecció de dades i s'encarrega de controlar que les entitats compleixin adequadament la normativa i d'informar dels drets que tenen els ciutadans en aquesta matèria.

En un comunicat, el departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat, dirigit per Oriol Junqueras, ha recalcat que és “absolutament fals” que el Govern “tingui totes les dades fiscals dels contribuents catalans”. Així, el Govern ha desmentit novament a Santiago Vidal, que aquest matí ha dimitit com a senador d'ERC després d'haver assegurat que l'executiu català té de manera “il·legal” les dades fiscals dels catalans.

De fet, el Govern ho ha desautoritzat per parlar d'aquestes qüestions en el seu nom: “En cap cas l'opinió de persones externes a l'administració és vinculant sobre l'acció del govern de Catalunya”. “L'executiu català només disposa de les dades fiscals relacionats amb els tributs que gestiona i que ha obtingut en el marc de la més estricta legalitat i en col·laboració amb la resta de les administracions tributàries”, assenyala el comunicat.

Etiquetas
stats