Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont descarta la DUI i aposta per ratificar una constitució catalana

El president de la Generalitat Carles Puigdemont

EFE

Barcelona —

El president català, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous que hi ha una majoria per “iniciar” el procés sobiranista però no per a una declaració unilateral d'independència, alhora que ha flexibilitzat el termini màxim de 18 mesos de l'actual legislatura, que preveu allargar si és necessari.

En una entrevista a TV3, el nou president ha recalcat que el termini màxim de 18 mesos que preveu el full de ruta independentista de Junts pel Sí hauria de començar aquest dijous, a partir de la constitució del Govern, i ha avisat que podria variar en funció de com evolucioni el procés sobiranista.

“Si per fer les coses ben fetes arribem al mes 18 i ens falta un tros encara per fer-ho bé, no interrompré aquesta etapa”, ha afirmat Puigdemont, que ha incidit en tot cas que la intenció és fer-ho 18 mesos i “si pot ser una mica abans, millor”.

Preguntat per si en aquest any i mig hi haurà una declaració unilateral d'independència, l'exalcalde de Girona ha afirmat que “no està previst”.

En aquest sentit, ha dit que el 47,8% de vots independentistes a les eleccions del 27-S permet “iniciar” el procés i conduir-lo fins les eleccions constituents i el referèndum per ratificar la futura constitució catalana, com s'estipula en el full de ruta de JxSí.

L'objectiu, ha dit, és implicar més ciutadans en el procés sobiranista de manera que “gent que hauria votat 'no' -a la independència- voti 'sí' a una constitució -catalana- en què es pot identificar més que en l'espanyola”, de manera que “un 'sí' a la constitució seria un 'sí' a la república catalana”.

En tot cas, Puigdemont ha promès que el seu Govern donarà els passos “amb seguretat jurídica i amb tota la legalitat possible”.

El president català ha afirmat que ni el Rei ni altres presidents autonòmics l'han trucat per felicitar-lo pel seu nou càrrec, com tampoc ho ha fet el president del govern en funcions, Mariano Rajoy. “Diu molt poc a favor del seu lideratge polític”, ha afegit en al·lusió al president del PP.

No obstant, ha assenyalat que no té “cap interès en què es trenquin els ponts” amb l'Estat, que han d'estar estesos fins i tot a l'escenari “més agut”.

El president de la Generalitat ha titllat de “fantasia” una reforma federal que satisfaci a Catalunya i ha dubtat que es pugui posar en marxa un referèndum des de l'Estat.

Puigdemont ha assegurat que està “completament” net de corrupció i ha remarcat que les subvencions públiques que van rebre els seus projectes eren durant la seva etapa periodística, prèvia al seu salt a la política.

Quant als Pressupostos de la Generalitat de 2016, ha augurat que hi haurà comptes tot i que ara no té una “certesa”, i alhora ha recalcat que no poden ser “un brindis al sol” sinó que han de ser nombres “factibles”.

Etiquetas
stats