Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les entitats contra la pobresa energètica exigeixen a la Generalitat una multa “exemplar” a Gas Natural

Concentració a plaça Sant Jaume per exigir l'aplicació de la llei 24/2015

Arturo Puente

Les entitats promotores de la llei contra la pobresa energètica, APE i PAH, al costat de desenes de persones, s'han concentrat aquest dimecres a les portes de la Generalitat de Catalunya per exigir al Govern una multa “exemplar” a Gas Natural, per la mort de la veïna de Reus que va morir en un incendi provocat per una espelma després que la companyia li tallés la llum per impagament.

A la protesta, en la qual s'ha guardat un minut de silenci per la morta, les entitats han recordat que l'article relatiu a la pobresa energètica, que obliga les elèctriques a demanar un informe social abans de cessar el subministrament, segueix vigent i s'ha d'aplicar. Per això la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, ha considerat que la multa ha de ser d'un milió d'euros, la màxima prevista en el codi de consum català per infraccions molt greus.

A més de la sanció, Campuzano ha demanat una reunió d'urgència amb el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, per reclamar-li que compleixi la llei i signi convenis amb les elèctriques. Segons l'APE, són les companyies les que s'han de fer càrrec del deute dels usuaris en situació de vulnerabilitat, que ara paguen els ajuntaments amb fons de la Generalitat quan les empreses reclamen informes socials davant un impagament.

“Hi ha més companyies que incompleixen sistemàticament la llei, per això demanem a la Generalitat que actuï d'ofici fent inspeccions a aquestes companyies”, ha demanat Campuzado davant d'una pancarta en què figurava el nom de diferents empreses elèctriques. “Que no esperi que nosaltres anem cas per cas, que actuï”, ha reclamat.

La protesta ha estat secundada per un nodrit grup de persones que han portat espelmes, i a la qual s'han sumat diversos regidors de l'Ajuntament de Barcelona en Comú, com Laia Ortiz o Mercedes Vidal, que es trobaven a l'edifici contigu al mig d'una comissió que ha estat paralitzada, o el diputat d'ERC al Parlament, Chakir el Homrani. Durant la concentració s'han cridat consignes a favor de la llei 24/2015 i contra Gas Natural.

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va anunciar aquest dimarts l'obertura d'expedient contra Gas Natural en compliment de la llei 24/2015, que podria acabar en una sanció si l'empresa no pot demostrar haver demanat l'informe als serveis socials de l'ajuntament abans del tall de llum, com assegura l'ajuntament de Reus. No obstant això, el conseller ha assenyalat al rang de sancions “greus” que preveu el codi de consum, d'entre 10.000 i 100.000, i no a les estipulades com “molt greus”, d'entre 100.000 i un milió d'euros.

Segons el conseller, durant el procediment sancionador s'ha de determinar en quin rang es situa aquesta sanció, però ha recordat que fins ara les 19 imposades per talls de subministrament han estat de 10.000 euros.

Etiquetas
stats