Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El tribunal impedeix al Palau acusar Convergència de cobrar comissions per demanar-ho fora de termini

Daniel Osàcar

Oriol Solé Altimira

L'Ajuntament de Barcelona i ERC van guanyar la batalla política del cas Palau, però han perdut la guerra jurídica. El tribunal de la secció 10 de l'Audiència de Barcelona ha impedit aquest divendres el canvi en l'acusació del Consorci del Palau de la Música, que dimarts finalment va decidir acusar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de rebre 6,6 milions en comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública a través de l'auditori.

La presidenta del tribunal, la magistrada Montserrat Comas, ha explicat que la modificació de l'acusació del Consorci arriba fora de termini, ja que el dia indicat per fer-ho hauria estat el passat 17 de maig, jornada en què totes les acusacions, inclòs el Consorci, van elevar a definitives les seves conclusions. Aquell dia el Consorci no va acusar Convergència, de manera que ara el tribunal no ha acceptat el canvi a l'acusació. “No es pot anar cap enrere, igual que ara no podríem acceptar que declarés un nou testimoni”, ha indicat Comas.

“Les administracions que integren el Consorci [Generalitat, Estat i Ajuntament de Barcelona] sabien amb antelació que el dia en què les acusacions havien d'elevar a definitives les seves conclusions era el 17, i aquell dia el Consorci no va demanar un ajornament”, ha asseverat Comas. La magistrada ha afegit que acceptar la petició del Consorci podria implicar en el futur la nul·litat del judici, si així ho sol·licitava alguna de les defenses.

Malgrat que el Consorci hagi arribat tard, Convergència no es lliurarà de l'acusació. I és que la Fiscalia i l'acusació popular, que exerceix la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) sí que acusen el partit i el seu extresorer, Daniel Osàcar –que s'exposa a vuit anys de presó– i demanen el decomís a la formació nacionalista de 6,6 milions d'euros. Després del que ha passat aquest divendres, encara que hi hagi condemna contra el partit, eels milions no acabaran al Palau, sinó al fons estatal d'decomisos.

L'acceptació o no de la nova acusació del Consorci ha provocat un encès debat jurídic entre les parts, en què les defenses de Fèlix Millet, Jordi i Gemma Montull, Daniel Osàcar i CDC i els dos directius de Ferrovial acusats s'han oposat a la nova acusació del Consorci. També s'hi ha mostrat en desacord el fiscal, Emilio Sánchez Ulled. Només la FAVB ha donat suport al Consorci.

L'advocat d'Osàcar i CDC, Xavier Melero, ha deixat una frase amb missatge per l'Ajuntament de Barcelona en què ha defensat que la petició del Consorci arribava tard. “Només el formalisme ens protegeix del perillosíssim idealisme de buròcrates i polítics”, ha afirmat. A més, ha recomanat a ens públics com el Consorci que recorrin a l'advocacia privada en comptes de lletrats de l'administració pública –en aquest cas, de la Generalitat– “perquè no es vegin exposats a situacions d'aquesta naturalesa”.

Per la seva banda, el lletrat de Millet, Abraham Castro, ha considerat “inadmissible” que consideracions “estrictament polítiques” com les que, al seu parer, van provocar el canvi d'acusació del Consorci, “es permeti que incideixin en el normal desenvolupament d'un judici”.

La defensa de Millet demana per ell dos anys de presó

Després de negar al Consorci l'acusació a Convergència, el tribunal ha procedit a donar la paraula a les defenses perquè elevessin a definitives les seves conclusions provisionals. La defensa de Millet reclama per a ell menys de dos anys de presó i demana al tribunal que tingui en compte la seva confessió sobre el saqueig del Palau i l'atenuant de dilacions indegudes.

També demana el mateix atenuant la defensa de Jordi i Gemma Montull, que a més de adherir-se a la condemna sol·licitada pel fiscal –10 anys i deu mesos de presó pel pare i 3 anys de presó, l'últim substituïble per una multa, per la filla–, sol·licita una pena alternativa de menys d'un any de presó per a cadascun. Per la seva banda, Osàcar demana la seva absolució.

El judici del cas Palau encara la seva fi. Dilluns, el fiscal Emilio Sánchez Ulled, del que aquest dijous es va conèixer que es traslladarà a Brussel·les un cop acabi el judici, començarà a llegir el seu informe definitiu, després de rebaixar les penes de presó a Millet i als Montull per la seva delació sobre les comissions de CDC. Arriba la traca final.

Etiquetas
stats