Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dos dels tres fills d’Artur Mas treballen en empreses concessionàries del Govern o de l’Ajuntament de Barcelona

La ministra Ana Pastor, el president, Artur Mas, y el cap de Tradebe, Josep Creixell. / Europa Press

Fèlix Martínez

La tradició continua. La família del president de la Generalitat, Artur Mas, manté estrets vincles econòmics amb les administracions públiques controlades per Convergència i Unió (CiU), encara que sigui de forma indirecta. Dos dels tres fills del president treballen en empreses concessionàries de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, tots dos governats per CiU. El tercer dels fills de Mas, Artur, està concloent els seus estudis a Mont-real (Canadà).

Els descendents del matrimoni entre Artur Mas i Helena Rakosnik segueixen així els passos dels fills del primer president de la Generalitat de CiU, Jordi Pujol. Dels set fills de Jordi Pujol, la pràctica totalitat han treballat amb companyies que han rebut contractes de l'Administració catalana mentre el seu pare ocupava la presidència de la Generalitat, si no han treballat directament per al Govern.

Mas, que és president també de Convergència Democràtica i de la seva federació amb Unió, CiU, té com a secretari general al partit Oriol Pujol Ferrusola, fill de Jordi Pujol, i un dels principals rostres del partit. Tot i que Oriol Pujol és un càrrec electe i va guanyar el seu escó a les eleccions autonòmiques, va iniciar la seva carrera política en ser nomenat director general d'Afers Interdepartamentals el 1997 per designació directa quan governava el seu pare.

De fet, a Convergència s'atribueix l'elecció de Mas per Pujol, com el seu successor al cap de cartell de CiU a la presidència de la Generalitat, al suport dels fills del primer president electe de la Generalitat restaurada. No només al d'Oriol Pujol, sinó especialment al de dos dels seus germans grans, Jordi i Josep, els dos homes de negocis que han fet fortuna i que en ocasions també van realitzar treballs vinculats a l'Administració catalana, encara que no siguin els que més relació van tenir amb els diners públics.

Mas i Jordi Pujol Ferrusola van ser companys de treball en la seva joventut, quan van coincidir en la direcció de la desapareguda empresa adobera Tipel, propietat de la família de qui va ser durant els primers 10 anys de Jordi Pujol a la presidència de la Generalitat el seu secretari general, Lluís Prenafeta.

La família Mas Rakosnik és molt menys nombrosa que la Pujol Ferrusola. L'actual president de la Generalitat té tres fills. Però segueixen els seus passos. El fill gran d'Artur Mas, Albert Mas Rakosnik, de 30 anys, treballa en l'empresa de gestió de residus de la família Creixell Tradebe, que va rebre l'adjudicació de la terminal d'hidrocarburs del Port de Barcelona l'abril de 2011, tot just cinc mesos després que CiU recuperés el Govern de la Generalitat després de set anys de tripartit.

El passat 18 d'octubre, a més, una empresa del grup, Fragnor, es va adjudicar el servei de retirada de vehicles fora d'ús Barcelona Serveis Municipals (BSM), l'empresa pública que gestiona els serveis de l'Ajuntament de la capital catalana, governat pel alcalde i històric dirigent de CiU, Xavier Trias.

Relleu a Barcelona

Trias va arribar a l'alcaldia de Barcelona després de derrotar el fins llavors alcalde, el socialista Jordi Hereu, en les eleccions municipals de 2011. Era la primera vegada que el candidat de CiU es convertia en alcalde de Barcelona. El Govern municipal de la capital catalana va estar des de 1979 en mans del PSC, que va governar en coalició amb Iniciativa per Catalunya i amb ERC. Quan Trias es va convertir en alcalde de Barcelona, l'Ajuntament va encarregar les seves relacions públiques a l'empresa Interprofit.

Una de les executives de comptes de Interprofit és Patricia Mas Rakosnik, la segona filla del matrimoni entre el president de la Generalitat i la seva dona, Helena Rakosnik.

La relació d'Albert Mas Rakosnik amb Tradebe es remunta al 2009 i la seva carrera sembla haver evolucionat en paral·lel als treballs que la companyia desenvolupava per a l'Administració catalana. Entre 2009 i 2011 va estar fent una estada a Londres. A l'abril de 2011, cinc mesos després que CiU recuperés el Govern de la Generalitat, Tradebe es va adjudicar la terminal d' hidrocarburs del Port de Barcelona, ​​la competència és autonòmica. Aquell mateix any, Albert Mas va tornar a Barcelona ascendit a controller per consultoria mediambiental, França i serveis portuaris.

A l'abril d'aquest any, coincidint amb la inauguració de la terminal de Tradebe al Port de Barcelona (acte que va ser presidit pel propi Artur Mas i per la ministra de Foment, Ana Pastor), Albert Mas Rakosnik va ser novament ascendit, en aquest cas, a analista financer de serveis petrolífers a Europa. Al juliol d'aquest any, el patró de Tradebe, Josep Creixell, va ser una de les estrelles de la delegació de 50 empresaris que van acompanyar al president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu viatge oficial per Brasil. A l'octubre, una filial de Tradebe, Fragnor, es va adjudicar el servei de recollida de vehicles fora d'ús de la ciutat de Barcelona, governada també per CiU des de 2011.

Etiquetas
stats