Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
INVESTIGACIÓ

“El torn és de 12 hores”: la jornada eterna en una residència d'un fons d'inversió que rep ajuts públics

.

Nicolás Ribas

Eivissa —

0

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) de les Illes Balears ha constatat irregularitats als registres de la jornada laboral, els descansos setmanals i entre jornades de l'empresa mercantil La Saleta Care SL, que gestiona la residència per a gent gran en situació de dependència de Colisée Sa Residència (Eivissa), segons desvela en exclusiva elDiario.es. Cal destacar que l'empresa, que està acusada de greu desemparament als grans, forma part del grup francès Colisée –que explota més de mig centenar de centres de gent gran a tot Espanya–, l'amo del qual és el fons d'inversió suec EQT. La residència privada rep 1,2 milions d'euros de diners públics del Govern balear per les 84 places que té concertades.

Les actuacions de la Inspecció de Treball han consistit en una visita i compareixença a la residència que el grup francès gestiona a Jesús (municipi de Santa Eulària des Riu) l'anàlisi documental del qual ha conclòs que la ITSS actuarà “reglamentàriament” en base a allò previst a la Llei 23/2015, de 21 de juliol, Ordenadora del Sistema d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, segons es desprèn de l'informe de la inspecció al qual ha accedit aquest diari.

El document no desgrana en profunditat les irregularitats que la Inspecció de Treball i Seguretat Social considera provades. Tot i això, un correu electrònic del 5 de gener de 2024 mostra que Antoni Bauzà, director de Coliseu Sa Residència, va enviar un missatge al personal laboral que treballa a la recepció del centre de gent gran per informar-los que els torns de treball passaven a ser de 12 hores al dia, amb una hora de descans per dinar.

“D'altra banda, t'informo que a partir de l'1 de gener l'horari dels torns de recepció és de 8:30 a 20:30 hores, realitzat pel mateix recepcionista, amb una hora de descans al migdia per al menjar”, sosté el missatge d'Antoni Bauzà, director de Coliseu Sa Residència, que publica en exclusiva elDiario.es. Aquest diari desconeix si la direcció del centre ha pogut enviar correus electrònics a treballadors d'altres àrees on ordeni torns laborals de 12 hores diàries amb una hora de descans. Tot i això, aquesta redacció sí que ha pogut verificar per diferents fonts que algunes treballadores s'estan organitzant al voltant del sindicat UGT perquè consideren que s'estan vulnerant les jornades laborals, entre altres qüestions que, presumptament, l'empresa sociosanitària estaria incomplint.

L'article 22 de la legislació laboral en vigor, de mesures derivades de l'activitat inspectora, explica que un cop els inspectors de Treball i Seguretat Social (ITSS) finalitzen la inspecció, l'organisme públic en pot prendre diferents mesures. Entre elles, descriu el punt dos, “requerir el subjecte responsable perquè, en el termini que se li assenyali, adopti les mesures amb vista al compliment de la normativa d'ordre social o esmeni les deficiències observades en matèria de prevenció de riscos laborals”, amb la justificació deguda, mentre que el punt cinc assenyala que la ITSS pot iniciar un “procediment sancionador mitjançant l'extensió d'actes d'infracció o d'infracció per obstrucció”.

El Reial Decret Legislatiu 5/2000 recull que, entre les infraccions greus, cal assenyalar “la transgressió de les normes i els límits legals o pactats en matèria de jornada, treball nocturn, hores extraordinàries, hores complementàries, descansos, vacances, permisos, registre de jornada i, en general, el temps de treball a què fan referència els articles 12, 23 i 34 a 38 de l'Estatut dels Treballadors”. També és infracció greu, entre d'altres, “la modificació de les condicions substancials de treball imposada unilateralment per l'empresari”.

Un dels empleats que va denunciar Colisée Sa Residència davant la Inspecció de Treball assegura a elDiario.es que l'empresa no compensava amb dies lliures aquestes jornades de 12 hores de què parla el director del centre al correu electrònic. Colisée Sa Residència, preguntada fa quatre dies per aquest diari sobre aquestes informacions, no ha respost encara cap de les preguntes plantejades i afirma no tenir encara una resposta.

Infermers sense titulació

Fa poc més d'un any que els familiars de Colisée Sa Residència van alçar la veu per denunciar, a través dels mitjans de comunicació, les presumptes irregularitats que consideraven que la gent gran patia. Al primer reportatge publicat per elDiario.es, entre molts altres testimonis, una dona va narrar la situació en què es va trobar el seu pare, pacient d'Alzheimer i totalment dependent. “Abraço al meu pare, li parlo, encara que no sap ni qui sóc, però aconsegueixo que es calmi. Bé, el meu pare anava, perdona per l'expressió, cagat fins a la cintura. Literalment”, va lamentar.

Un mes i mig després, elDiario.es va destapar que almenys dos treballadors que exercien com a infermers ho feien malgrat no estar col·legiats ni disposar de la titulació d'Infermeria homologada a Espanya. Aquest diari va poder confirmar aquesta informació a través de fonts del Consell General de Col·legis Oficials d'Infermeria d'Espanya (CGE), que va contrastar les dades proporcionades per aquesta redacció a través dels registres. “Estem davant d'un cas molt greu que ha de ser investigat i que ha de portar les administracions públiques a moure fitxa”, va explicar Florentino Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria a Espanya.

Pérez Raya va considerar “intolerable” que hi hagi persones exercint com a infermers sense tenir la titulació. “És el súmmum que hi hagi infermers o infermeres falsos i, per tant, no estiguin preparats”, va criticar. “No és ja que no es garanteixin les cures que necessiten aquestes persones, cosa que és lamentable, és que es posa en risc la seva pròpia vida”, va assegurar el president del CGE i va afegir que als infermers calia exigir-los no només “l'òbvia titulació que estableix la llei, sinó també coneixements especialitzats en geriatria i dependència”.

Uns dies després, elDiario.es va publicar que dues treballadores més també estaven exercint com a infermeres sense estar col·legiades ni disposar de la titulació, a data 4 d'abril del 2023. La investigació, que va ser contrastada amb fonts del Consell General d'Infermeria d'Espanya (CGE), així com del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA), demostrava que la totalitat del personal d'infermeria de Colisée Sa Residència exercia sense posseir la titulació d'acord amb la legislació espanyola.

Per aquests motius, el COIBA va mostrar el seu rebuig davant dels possibles casos d'intrusisme al sector de la infermeria de Colisée Sa Residència, segons expliquen fonts de l'òrgan col·legial d'infermeria a aquest diari. Les mateixes fonts van recordar que les entitats sanitàries, abans de contractar els serveis d'infermera o infermer, “és fonamental que verifiquin mitjançant consulta amb el COIBA si la persona compleix els requisits exigits per llei”. Així mateix, l'òrgan col·legiat va instar tots els organismes competents a “la presa de les mesures que estan a l'abast de cadascú, no només per resoldre aquest cas, sinó per evitar futurs perills”.

Després de la investigació d'aquest diari, el Consell d'Eivissa -organisme competent en matèria d'inspecció i sanció- va reconèixer per primera vegada els fets. “El més preocupant, per al Consell Insular i els tècnics, és que els estàndards de qualificació professional no es compleixen”, va assegurar Carolina Escandell (PP), consellera insular de Benestar Social, després que elDiario.es desvetllés els fets aquell mateix matí.

El Consell d'Eivissa (PP) va reconèixer els fets per primera vegada després de les recerques d'elDiario.es

Mesos després va sortir a la llum l'informe de conclusions de les dues inspeccions realitzades pel Consell Insular els dies 13 de gener i 17 de març de 2023. L'expedient, al qual va accedir elDiario.es, apuntava que més de la meitat de la plantilla de Colisée Sa Residència exercia sense la titulació que exigeix la legislació autonòmica. L'informe de conclusions, a data de 19 d'abril, confirmava el que aquest diari havia publicat fa setmanes fa referència al personal que exercia funcions d'infermer o infermera i considerava acreditat que, dels 48 treballadors que tenia l'empresa durant el període inspeccionat, 26 van exercir sense tenir la titulació requerida per al lloc de treball que ocupaven.

En 2023, més de la meitat de la plantilla de Colisée Sa Residència exercia sense la titulació que exigeix la legislació autonòmica

Els fets detectats en el cas del personal d'infermeria que va exercir sense estar col·legiat ni disposar de la titulació requerida conforme a la normativa espanyola va arribar fins a la Fiscalia de les Illes Balears, que va denunciar al Jutjat degà d'Eivissa quatre treballadors de Colisée Sa Residència per un presumpte delicte d'intrusisme laboral, segons van confirmar fonts del Ministeri Públic a elDiario.es. Unes irregularitats a què cal sumar les conclusions de l'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que ha constatat que s'està incomplint la normativa laboral pel que fa als registres de la jornada laboral, els descansos setmanals i entre jornades.

Més d'un milió d'euros de diners públics

Segons la darrera revisió de preus de les 84 places concertades realitzada per la Conselleria de Famílies i Afers Socials que dirigeix Catalina Cirer (PP), STS Gestió de Serveis Sociosanitaris, SL (ara La Saleta Care, SL) rep més d'1,2 milions d'euros de les arques autonòmiques.

Per al període fixat entre l'1 de juny del 2023 i el 30 de novembre del 2025, la residència privada ha rebut un màxim de 217.206,36 euros el 2023; fins a 488.368,44 euros el 2024 i pot rebre un total de 589.725,36 euros el 2025. El concert va ser subscrit, en primer lloc, per l'anterior Conselleria d'Afers Socials que dirigia Fina Santiago (Més per Mallorca).

En aquest sentit, Colisée Sa Residència rep uns 2 milions d'euros per les 84 places concertades, dels quals gairebé 1,3 són fons de l'administració balear, mentre que la resta va a càrrec de les butxaques dels usuaris. En total, el centre privat té capacitat per a 114 usuaris.

Etiquetas
stats