Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'aposta del PSOE per Ciutadans no paralitza les negociacions entre Colau i el PSC a Barcelona

L'alcaldessa Ada Colau i el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, durant una compareixença

Arturo Puente

Ni l'aliança de Pedro Sánchez amb Ciutadans per arribar a acords d'investidura ni la pressió del PSOE sobre Podem i les confluències ha paralitzat les negociacions entre Barcelona en Comú i el PSC. Els dos partits negocien des de fa mesos, impermeables a la tempestuosa relació dels seus socis estatals, per aconseguir un pacte d'estabilitat a l'Ajuntament de la capital catalana. Colau necessita una majoria al ple per tirar endavant uns nous pressupostos que fins ara se li han resistit. Per això negocia a dues bandes, amb els socialistes i ERC, un acord global de legislatura que li proporcioni estabilitat per governar amb comoditat.

Amb els comptes prorrogats des de l'1 de gener i sense capacitat per articular majories al ple que els permetin tirar endavant les del 2016, BComú aposta ja per una modificació pressupostària, en lloc d'un pressupost nou. “És una qüestió tècnica, per agilitzar terminis”, asseguren fonts del govern municipal, que assenyalen que una modificació pressupostària i uns nous pressupostos poden complir, de fet, els mateixos objectius. Des del PSC tampoc veuen grans diferències entre les dues coses, i consideren que la prioritat és discutir sobre les partides i no sobre la forma.

L'ampliació pressupostària permetria a Barcelona en Comú mantenir els pressupostos del 2015 de Xavier Trias però incorporar els prop de 200 milions nous previstos en el projecte de pressupostos presentats al novembre passat. Aquells comptes, que no van arribar ni a debatre's en comissió, preveien augments de fins al 13% en despesa social. Aquest augment i la priorització de partides és el que es negocia ara amb PSC i ERC. També el Programa d'Actuació Municipal (PAM), que ha de marcar les línies mestres generals del govern durant tot el mandat.

Tot i que en les últimes setmanes s'ha rumorejat amb insistència que el pacte a l'Ajuntament era imminent, els diferents actors en les taules de negociació asseguren que no és així. “És molt probable que el pacte acabi produint-se, i així ho desitgem, però encara hi ha serrells de tancar”, asseguren fonts socialistes, cosa que corroboren des de BComú, que es donen de termini fins l'abril. Un d'aquests serrells és l'entrada del PSC al Govern, i si finalment Jaume Collboni es fa o no amb una tinença d'alcaldia, com reclamen els socialistes. Fonts de l'alcaldia es limiten a afirmar que aquesta qüestió “s'està negociant”.

ERC prioritza el pacte pressupostari

Per complir el termini autoimposat les negociacions avancen a bon ritme, conduïdes pels més alts dirigents dels dos partits, i amb independència de l'escenari al Congrés. “Busquem un pacte de Barcelona i per Barcelona”, asseguren els socialistes. El mateix pensen els de Barcelona en Comú, que no obstant això reconeixen que el calendari estatal condicionarà inevitablement la gestió de l'anunci del pacte. ERC és qui en principi té menys dependència de l'escenari al Congrés.

Els independentistes no revelen encara si tenen interès a entrar a l'equip de Govern. El que és segur és que, de moment, la seva entrada no s'està negociant, com sí que passa amb la del PSC. Des d'ERC afirmen que la incorporació a l'executiu és una decisió que prendran un cop el pacte sobre els pressupostos estigui tancat. Per això els d'Alfred Bosch exigeixen que el Govern de Colau compleixi amb els compromisos assolits amb anterioritat i que la partida econòmica per fer arribar el metro a la Zona Franca s'incorpori als comptes, cosa a la que no ajuda l'ampliació pressupostària per la qual s'aposta des d'alcaldia.

Malgrat aquests contratemps, que van assolir el seu punt àlgid fa dues setmanes quan Bosch va afirmar que la negociació “no avançava”, la sintonia entre els republicans i Barcelona en Comú s'ha materialitzat aquesta setmana en treball conjunt. El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, va comparèixer dimecres en roda de premsa al costat de la tinenta d'alcaldia, Laia Ortiz, i al comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, per donar compte de les conclusions de la taula de la ciutat sobre els manters. Amb aquest tipus de gestos, que ja s'havien vist abans amb compareixences conjuntes de BComú i PSC, el Govern de Colau prepara el terreny del tripartit que vol materialitzar a l'abril.

Etiquetas
stats