Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

La UPC aprova acomiadar més de 300 treballadors

João França

Barcelona —

Leer versión en castellano

El Consell de Govern de la UPC ha aprovat (per 28 vots a favor, 14 en contra i 5 abstencions) uns pressupostos que preveuen l'acomiadament de 90 treballadors interins del Personal d'Administració i Serveis, que es quedaran sense feina a partir de l'1 de maig, i de l'equivalent a 132 professors associats a temps complet, que podria afectar al voltant de 250 docents. Ara la decisió haurà de ser ratificada pel Consell Social de la universitat.

La retallada en despeses de personal és de 11,4 milions d'euros. El pressupost aprovat per 2013 preveu reduir les despeses del centre en 32,5 milions d'euros en relació a l'any passat. La universitat calcula que els ingressos es reduiran en un 10,4%, amb una retallada dels fons procedents de la Generalitat d’un 11,3% i del 30% per part de l’Estat. El centre s'afronta a aquesta situació havent acumulat un dèficit de 110,9 milions d'euros en els últims 10 anys, 10,9 dels quals en el darrer exercici.

Aquest dèficit ha estat precisament l'argument esgrimit per la direcció per justificar la retallada. El Reial Decret-Llei 14/2012 (la “llei Wert”) obliga les universitats a descomptar del pressupost el dèficit de l'any anterior, amb l'excepció que arribin a un acord amb la comunitat autònoma. En aquest sentit, el Rector, el president del Consell Social i el Secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat van signar el passat 12 de març un acord d'equilibri financer.

L'acord, aprovat avui pel Consell de Govern, obliga la universitat a redactar un Pla d'Estabilització Pressupostària i condiciona a la reducció de despeses les transferències de diner de la Generalitat al centre. En aquest sentit, la gerent i alguns vicerectors de la universitat han insistit en que era necessari aprovar la retallada. “Si el Consell de Govern no aprova aquests pressupostos, ens intervindran, i les decisions seran preses per 'homes de negre', externs a la universitat, que no tindran tanta sensibilitat”, han assegurat durant la sessió.

La legitimitat de la decisió, qüestionada

La mesura ha estat criticada no només en oposició a les retallades, sinó perquè alguns membres de la comunitat universitària la consideren antidemocràtica. “És una decisió presa per un Consell de Govern en funcions, amb un Rector a qui demanen la dimissió i un president del Consell Social a qui se li ha acabat el mandat, a més d'estar imputat pel cas Nóos”, critica Oriol Arcas, membre d'aquest òrgan en representació dels doctorands, que ha votat contra les mesures.

El passat febrer es van celebrar eleccions al Claustre de la universitat, amb resultats molt desfavorables per l'actual rector Antoni Giró. En la propera convocatòria del Claustre, serà renovat el Consell de Govern, ja que molts dels seus membres actuals ja no són ni tan sols representants claustrals. L'oposició critica al rector prendre una decisió d'aquesta mena abans de la renovació, mentre a l'òrgan predominen els posicionaments que li són favorables.

Els nous membres del Claustre han recollit més signatures de les que requereix la normativa per reclamar que es voti en un claustre extraordinari avançar la convocatòria de les eleccions a Rector. No obstant això, Giró ha iniciat el Consell de Govern menyspreant aquesta iniciativa perquè, assegura, les signatures no seran vàlides fins que es constitueixi el nou Claustre.

Per altra banda, els representants del estudiants han portat una resolució al Consell de Govern en la que instaven el Govern i el Parlament a nomenar un nou president del Consell Social, donat que Joaquim Boixareu, actualment en el càrrec, va finalitzar el seu mandat el passat mes de juny. No obstant, des de la universitat asseguren que és una situació habitual. El text també feia referència al fet que Boixareu estigui imputat pel cas Nóos i Arcas, un dels defensors de la resolució, considera que “no pot ser que en aquesta situació sigui el responsable d'aprovar els pressupostos de la UPC”. Finalment, el consell ha aprovat una versió que no feia esment a la imputació del president.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats