Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

L’Hospital Parc Taulí envia els seus cirurgians a operar a centres privats d’IDCsalud

Entrada de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / SANDRA LÁZARO

Caralp Mariné

Entre 40 i 50 cirugians, segons el departament de comunicació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, són enviats pel Consorci públic a la Clínica del Vallès i a l’Hospital General de Catalunya per operar a pacients del Taulí. Ahir Catalunya Plural revelava que més de 1.600 pacients de l’hospital públic de Sabadell han estat derivats a un centre privat per intervencions quirúrgiques en els primers sis mesos de l’any. 

El departament de comunicació de l’hospital ha declarat a Catalunya Plural que aquests professionals operen entre una i tres vegades al mes en aquests centres. En el contracte entre Clínica del Vallès i el CatSalut es justifica aquest transvasament de personal de la següent forma: “La Clínica del Vallès continua tenint la necessitat de donar resposta a la demanda assistencial en matèria de procediments quirúrgics per alleugerir la llista d’espera de l’activitat contractada pel CatSalut i que l’Hospital de Sabadell disposa de cirurgians de diferents especialitats que estan en disposició d’efectuar la prestació dels serveis assistencials”. 

Des del comitè d’empresa del Taulí pensen que el fet que els cirurgians que operen en aquests centres hagin de ser els del Taulí és perquè allí no compten amb suficients cirurgians, perquè no els surt a compte tenir un servei de metges d’aquestes condicions. I per tant, el CatSalut envia els pacients a centres privats d’IDCsalud, paga per les intervencions però ha de posar els seus professionals, enlloc de, com denuncien els treballadors, invertir els recursos en els quiròfans tancats de l’hospital públic. 

No obstant, des del departament de comunicació de l’hospital Parc Taulí asseguren que va ser el centre públic qui va demanar poder traslladar els metges allí per mantenir la “continuïtat assistencial” per tal que sigui el mateix professional que ha fet el seguiment del pacient qui l’acabi operant.

Però, des del comitè d’empresa asseguren que això no passa sempre ja que qualsevol metge pot operar a qualsevol pacient, igual que passa al Taulí. “És veritat que són metges del mateix equip, però jo, per exemple, hi ha dies que he operat malalts que veia per primer cop”, assegura un dels membres del comitè. Des de comunicació asseguren que s’intenta que sempre sigui el mateix professional però que sinó pot ser-ho, és un del mateix equip i que per tant no és un pacient “desconegut”.

“Aquestes pràctiques perjudiquen la relació metge pacient, jo vull ser qui el visita, qui el programa, qui l’opera i qui fa el seguiment, perquè la relació amb el pacient és imprescindible”, reclama un cirurgià del Taulí a Catalunya Plural.

Aquest professional explica que aquesta relació és molt important sobretot per si es donen complicacions, ja que si es dona el cas el metge s’haurà de fiar de tot allò que el seu company ha deixat per escrit sobre el pacient i actuar sense conèixer aquell malalt. “Si jo fos el pacient voldria que m’operes un metge que conec, no un que no he vist mai abans”, explica.

Sense regulació laboral

Els professionals que s’han de desplaçar en aquests dos centres, i que operen dins i fora del seu horari de treball, ho fan sota les condicions del contracte que tenen amb l’hospital públic de Sabadell i sense contraprestació econòmica per haver de moure’s. Un contracte on no queda definit res sobre el desplaçament del metge i que en alguns casos es tracta de contractes fixes, però en molts altres són places pendents de resolució de convocatòria o renovacions, com explica el comitè d’empresa. “Simplement ens paguen 285 euros bruts per operació quan es fa fora de l’horari de treball, igual que ens pagarien si ho féssim aquí al Taulí”, explica un cirurgia del comitè d’empresa.

Des de fa uns dies, i arrel de les informacions fetes públiques aquests últims dies a Catalunya Plural, la direcció del centre ha fet arribar un correu electrònic a alguns cirurgians, no a tots, en que recorden que l’opció d’anar a operar a centres d’IDCsalud per alleugerir les llistes d’espera del Taulí, és voluntària i el professional pot decidir si anar-hi o no, segons revela el comitè. Tot i així, segons expliquen professionals del centre a Catalunya Plural, s’informa als cirurgians que si tothom s’hi oposes, com que hi ha un número de cirurgians contractats precisament per donar sortida a aquestes operacions sobraria personal. “És una forma de coaccionar-nos, a més no estan totes les places de treball consolidades i les mantenen així perquè amb aquesta situació la gent no pot negar-se a fer el que li demanen”, denuncien des del comitè.

“Es tracta de prestacionisme laboral, és intolerable que els nostres professionals sanitaris hagin d’anar a operar a la privada sota amenaça de perdre el lloc de treball”, declara Isabel Vallet, diputada de la CUP, en declaracions a Catalunya Plural. Per la seva banda, la diputada d’ICV-EUiA, Marta Ribas, confessa que és una “perversió més del sistema que permet engreixar el negoci dels que es fan rics amb la salut”.

En un informe elaborat per la sindicatures de comptes entre 2008 i 2011 que posava sobre la taula les irregularitats del Taulí, l’informe ja destacava que els “contractes que la corporació ha formalitzat amb els facultatius especialitzats desplaçats a l’Hospital General de Catalunya no preveuen la prestació dels seus serveis en aquest centre sanitari, de manera que a jornada laboral que fan no figura degudament documentada en els seus contractes de treball”. I això, com corroboren cirurgians del centre segueix passant ja que en els seus contractes no consta que hagin d’operar en aquests centres.

Contraprestació econòmica

Mentre que el cost de l’operació és absorbit pel CatSalut, així queda estipulat en els contractes als que ha tingut accés Catalunya Plural, la Clínica del Vallès paga una contraprestació al Taulí per cada metge desplat. Per exemple, per una operació de cataractes la contraprestació que paga la Clínica del Vallès al Taulí pel metge desplaçat és de 237,95 euros (cada operació té un valor de contraprestació diferent) més 33,09 euros per la visita següent que fa el mateix metge. Tot i així el CatSalut ha pagat prèviament a la Clínica del Vallès 1.088,88 euros per aquesta intervenció, és el cost acordat en el contracte. D’aquesta forma podria ser beneficiós per les arques del Taulí, que no ha de posar la resta del equip per l’operació i a més rep una contraprestació pel seu metge, però, al final, és el CatSalut, el mateix que pressuposta l’hospital de Sabadell, qui acaba absorbint el cost total de la intervenció.

La Corporació Sanitaria Parc Taulí de Sabadell és un consorci de naturalesa jurídica pública, amb un consell de govern representat per sis membres nomenats per la Generalitat, dos per l’Ajuntament de Sabadell i un per la Universitat Autònoma de Barcelona, les tres entitats que conformen el consorci. L’Hospital cobreix una àrea de referència de gairebé 400.000 assegurats procedents de 9 municipis, el pressupost de la Generalitat pel consorci ha passat de 242 milions d'euros al 2010 a 209 milions d'euros al 2014 segons Idescat.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats