Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

La Generalitat es manté inactiva davant de la catàstrofe de Filipines

Vista aèrea de la catàstrofe a Filipines

Benoît Cros

Barcelona —

Quatre dies després del pas del tifó Haiyan per les Filipines, que va causar al menys 10.000 morts, la Generalitat encara no ha destinat cap partida per ajudar les seves víctimes, al contrari de l’Estat espanyol, que hi ha enviat un milió d’euros, o l’Ajuntament de Barcelona, que ha aportat 30.000 euros. “Tenim dificultats pressupostàries, procurem fer el possible”, assegura Carles Llorens, director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. “Estem veient si podem fer alguna cosa amb els pressupostos del 2014”, explica Llorens.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ni tan sols ha convocat el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergències tot i que Llorens ha assegurat a Catalunyaplural.cat que ho farà en els propers dies.

Aquest comitè es va crear l’any 2005 per coordinar l’acció de l’ACCD, el Fons català de cooperació al desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona i diverses ONG convocades en funció del cas. Però les ONG denuncien la seva “inoperativitat”. Es va produir una reunió a finals d’octubre per parlar de Síria però no va acabar amb cap compromís concret per part de l’administració catalana. De moment, l'aportació catalana a les víctimes del conflicte sirià és de dues ambulàncies. Les ONG expliquen que l’última reunió del comitè en què es van aprovar ajuts d’emergències va ser el 2011 durant les inundacions al Paquistán.

El pressupost destinat a l’ajut al desenvolupament ha minvat considerablement des de fa uns anys: de 42 milions d’euros el 2010 ha passat a 7 milions el 2013. I les perspectives per 2014 són encara pitjors ja que l’avantprojecte de llei de pressupostos preveu una reducció de 800.000 euros en aquesta partida. “Hi ha un problema de voluntat política”, denuncia Natàlia Anguera, directora d’Acció contra la fam a Catalunya. Les organitzacions denuncien també des de fa mesos la “manca de diàleg” per part del director de l’ACCD i ja van demanar la seva dimissió.

Les entitats critiquen que les retallades a programes de cooperació són nefastes, ja que creuen fermament que podrien evitar morts. “Hi ha hagut moltes víctimes pel pas d’aquest tifó però podria haver estat pitjor si el govern de Filipines no hagués invertit en prevenció de desastres. Aquest programes són necessaris”, apunta Anguera.

Tot i la manca de suport de l’Administració, diverses ONG catalanes estan treballant actualment a Filipines. Mans Unides, que duu a terme activitats de prevenció del desastre, ha llançat una campanya de recollida de fons que serviran per pal·liar els efectes del tifó i ajudar a reconstruir el país. Des de les delegacions d'Acció contra la fam a França i Espanya, s’han enviat 21 tones de material d’emergència, principalment per garantir l’accés a l’aigua i el sanejament. Les organitzacions expliquen, però, que tenen dificultats d’accés ja que alguns aeroports estan inutilitzables.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats