Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

L'oposició negocia una esmena per activar la Renda Garantida el 2017 amb 400 milions

Vaga de fam per la Renda Garantida

Oriol Solé Altimira

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC) va arribar al Parlament el 2014 i es manté encallada a la Cambra. Els pressupostos de 2017 s'estan convertint en una eina per donar un desenllaç definitiu a l'ajuda, mentre segueixen les negociacions entre el grup impulsor de la ILP i el Govern sobre les condicions per accedir a la RGC.

A més de les diferents esmenes que cada partit ha presentat en solitari per impulsar la RGC, els grups estan negociant una esmena transaccional als comptes impulsada per Catalunya Sí Que es Pot. La mesura proposa crear un fons estructural amb caràcter finalista per la RGC amb una aportació inicial de 400 milions d'euros, que activaria la renda des d'aquest 2017.

Aquest fons es nodreix dels recursos que ja disposen els diferents departaments de la Generalitat per fer front a prestacions econòmiques i ajuts per a la cohesió social. Segons el text de l'esmena, els 208 milions per la Renda Mínima d'Inserció que preveu el projecte de pressupostos per a 2017 “passarien automàticament” al fons estructural de la RGC si s'aprova.

Perquè la iniciativa prosperés, caldria una acord de tots els grups de l'oposició –Ciutadans, PSC, Catalunya Sí Que és Pot, PP i CUP– que deixés en minoria a JxSí. Fonts parlamentàries han indicat que hi ha disposició a totes les formacions per negociar l'esmena, però que estan a l'expectativa del desenllaç de les converses entre el Govern i el grup promotor de la ILP de la renda garantida.

L'última oferta del departament d'Afers Socials incloïa un període de transitorietat de l'ajut. En 2017, els beneficiaris serien les persones amb ingressos inferiors al 80% de l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), uns 660 euros, però el 2020 el percentatge arribaria al 100%. En aquest període de transició els menors de 18 anys rebrien 100 euros. No obstant això, es vetava l'accés a la RGC per a les persones amb contractes temporals.

Amb tot, segons fonts coneixedores de la negociació entre l'Executiu i la comissió promotora de la ILP, el Govern podria accedir a fer compatible la RGC amb els contractes de treball a temps parcial. En aquest cas, la RGC serviria com un complement als salaris més baixos fins a arribar als 660 euros. Les negociacions entre Govern i comissió haurien d'acabar aquest divendres.

Etiquetas
stats