Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Catalunya decideix que ERC lideri el sobiranisme

Josep Carles Rius

ERC ha guanyat les eleccions. Ha tornat a ser el primer partit a Catalunya 78 anys després. En un viatge al passat i al futur carregat de simbolisme. ERC recupera la vella història de les aspiracions catalanes del 1936 i, alhora, es converteix en el principal referent del procés sobiranista. La victòria d'ERC a les eleccions europees posa l'accent en el caràcter popular del moviment independentista.

Els partits sobiranistes han aconseguit la mobilització que reclamaven i, amb el 55,5 % dels vots, han guanyat clarament les eleccions. Però el resultat representa un canvi significatiu. ERC es converteix en el principal motor del sobiranisme, la qual cosa tindrà evidents conseqüències en la política catalana. ERC va cuidar ahir a la nit tots els seus gestos per no debilitar el President, però difícilment podrà mantenir el seu còmode paper de suport a Artur Mas sense assumir responsabilitats de Govern. El President va proclamar ahir que 'Tot va endavant' i 'Ni un pas enrere', però ha recordat que la seva federació assumeix en solitari tot el desgast de govern.

Artur Mas va sortir debilitat de les eleccions que va convocar el 2012 per aconseguir una 'majoria excepcional'. Ara tenia una altra ocasió per enfortir el seu lideratge, però ha rebut un nou avís. El sobiranisme guanya, però Mas perd força davant els sectors crítics del seu propi partit, CDC, i davant el seu cada vegada més incòmode soci, la Unió Democràtica de Josep Antoni Duran Lleida.

Amb la victòria d'ERC, la reivindicació del referèndum guanya en intensitat i l'opció de les eleccions plebiscitàries perd posicions. Els lectors han enviat amb el seu vot un missatge clar al Govern central. Avui, l'anomenat 'problema català' és molt més diàfan que ahir. Els partits clarament unionistes (PP, Ciutadans i UPyD) només arriben al 17 %; i el partit que encarna l'aposta federal, el PSC, ha passat de ser el guanyador de les anteriors eleccions europees a convertirse en tercera força amb una pèrdua de 21 punts respecte al 2009. I amb la seva caiguda ha llastrat els resultats del PSOE. Els socialistes catalans ja no tenen excusa per afrontar una veritable refundació del partit. Mentre, ICV, amb una mica més del 10 % dels vots, recull els rèdits de la seva aposta pel 'dret a decidir'.

És a dir, el mapa polític a Catalunya és radicalment diferent al que van dibuixar les urnes fa cinc anys, tant en participació com en els resultats electorals. També és diferent el mapa polític que s'albira a Espanya, amb la caiguda del bipartidisme i l'emergència de nous actors rellevants. I potser en un Parlament espanyol sense majories absolutes i amb una composició molt més complexa i plural pot trobar-se la primera clau per obrir els murs ara tancats.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats