Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP és l'únic partit del Parlament que no signa el decàleg contra la corrupció

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, durant una roda de premsa

elDiario.es Catalunya

Tots els partits catalans amb representació parlamentària menys el PP han signat aquest dimecres el Pacte Social contra la Corrupció, impulsat per la plataforma Parlament Ciutadà. A més dels partits, 24 organitzacions socials, col·legis professionals i sindicats s'han sumat al Pacte, que ha estat presentat al Parlament català amb la presència de la presidenta, Carme Forcadell, en motiu del Dia Mundial contra la Corrupció.

La declaració inclou un decàleg de compromisos per a les entitats signants que reclama, entre d'altres coses, acabar amb el finançament opac dels partits polítics, reduir les despeses durant les campanyes electorals, fer públic el patrimoni i les agendes dels representants o augmentar la vigilància respecte a les “portes giratòries”. El pacte exigeix a més que s'asseguri la independència del poder judicial i dotar-lo de recursos perquè pugui perseguir eficaçment les causes amb sospites de corrupció política. També s'ha acordat formar una comissió de seguiment per implementar el decàleg.

El Partit Popular ha assegurat subscriure la majoria de les mesures proposades en el decàleg, però ha rebutjat signar el document a l'entendre que es tracta d'“una escenificació” innecessària. Segons han explicat fonts del partit, consideren que “les mesures reals contra la corrupció s'han près al Congrés dels Diputats” durant la passada legislatura.

Els representants de grups parlamentaris han realitzat una jornada al Parlament per discutir sobre les mesures que es proposen. Segons Jordi Rojas, impulsor del document, la declaració signada “ha de servir com a eina per evitar la corrupció” més enllà “de fer-nos una foto”. També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha elogiat la iniciativa i ha reclamat que els partits mantinguin el seu compromís contra la corrupció durant tota la legislatura.

El Pacte ha estat signat individualment per part dels partits amb representació parlamentària, tinguin o no grup o candidatura pròpia. Per part de les entitats, el document ha rebut el suport de la Candidatura Autònoma de Treballadores i Treballadors de l'Administració de Catalunya (Catac), el sindicat Co-Bas, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Logopedes de Catalunya, el Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya, la Federació ACAPS, la Fundació Catalanista i Demòcrata, la Marea Blanca, Marxa Som, Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària , Sicom, Sobirania i Justícia, Nova-Centre per a la Innovació Social i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), entre d'altres.

Etiquetas
stats