Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Stop Bales de Goma porta el cas de Carles Guillot al Tribunal d'Estrasburg

Pancartes amb retrats de víctimes de bales de goma durant una manifestació a Barcelona / @okokitsme

Lluïsa Farré

Barcelona —

L'associació Stop Bales de Goma, formada per víctimes d'aquests projectils disparats pels Mossos d'Esquadra a Catalunya, ha decidit portar el cas de Carles Guillot al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg.

Guillot va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma durant el desallotjament de l'anomenada Kasa de la Muntanya, el 2001, al barri de Gràcia de Barcelona. Des d'aleshores ha recorregut a la justícia catalana i espanyola perquè es condemnés l'agent de la Policia Nacional responsable del tret, però després d'onze anys de processos judicials (identificat l'autor dels fets, el jutjat va arxivar el cas en la fase d'instrucció, però l'home va recórrer a l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional), la justícia espanyola ha tancat el cas denegant-li qualsevol indemnització.

“Volem que aquesta pràctica, la d'ignorar les víctimes de la violència policial, donant total impunitat a les forces de seguretat, deixi de ser la norma que impera Catalunya i a la resta de l'Estat”, clamen des de l'associació. “Per això hem decidit portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans i evitar així que aquesta situació de vulneració dels nostres drets fonamentals es repeteixi”, abunden.

Els advocats que portaran el cas a Estrasburg acusen l'Estat Espanyol de vulnerar els articles 6.1 (Dret a un procés just en un termini raonable) i 3 (Prohibició de tractes inhumans o degradants) del Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals.

Ara, des de Stop Bales de Goma han engegat una campanya per aconseguir diners per tirar endavant el procés, molt costós econòmicament parlant.

En una compareixença recent davant la Comissió parlamentària per a l'Estudi de seguretat i ordre públic i ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, centrada en l'ús de les bales goma arran del cas d'Ester Quintana, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va defensar la utilització d'aquests projectils ens situacions “excepcionals”. “No estem per la moratòria de les pilotes”, va advertir, al·legant qüestions de “responsabilitat”. Fa uns mesos, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, havia demanat a Interior la suspensió “immediata” de l'ús de les bales de goma per considerar que aquests projectils “poden provocar danys irreparables i fins i tot, la mort”.

Etiquetas
stats