Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Trias es compromet a garantir sostre a les més de 200 persones que viuen a l'assentament del carrer Puigcerdà

Un centenar de persones, entre habitants de la nau del Poblenou i veïns del barri, s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament de Barcelona.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Xavier Trias s'ha compromès ha no deixar a l'estacada a les més de 200 persones, la majoria d'origen subsaharià, que ocupen actualment a la nau industrial del carrer Puigcerdà, i que s'enfronten a un desallotjament entre els propers dies 24 i 31. En una reunió entre l'alcalde de Barcelona i un grup de portaveus dels qui dormen a la nau, amb presència d'entitats veïnals i advocats, el consistori ha assegurat també que els oferirà itineraris d'inserció laboral, sense distingir entre els que tenen papers i els que no, i que evitarà un desallotjament violent.

Des de les entitats veïnals suposen que, tot i que no s'ha concretat, l'Ajuntament els oferirà allotjaments temporals, en pisos o albergs, però que “no abordaran el problema d'arrel”, ha afirmat Manel Andreu, un dels portaveus de les plataformes del barri. Fins ara, el consistori ha ofert a les persones que viuen a les naus del barri -n'hi ha una altra, també pendent de desallotjar, al carrer Pere IV- una sortida en forma “d'allotjament temporal pal·liatiu”, a la qual s'han acollit fins a 60 persones en diferents moments, segons l'Ajuntament.

La trobada amb l'alcalde era una de les últimes oportunitats de les persones que viuen al carrer Puigcerdà per trobar solucions a la seva situació abans de l'imminent desallotjament. Per això celebren en primera instància el compromís de Trias de reallotjar-los si es queden sense sostre, però recelen d'una Administració que no els ha fet cas fins que la situació s'ha tornat insostenible -van ocupar la nau fa dos anys i el Pla d'Assentaments de l'Ajuntament es va aprovar l'octubre-, que fins ara no ha aportat una “solució integral” al problema, en paraules d'un dels advocats del col·lectiu, Andrés García Berrio, i que no ha firmat cap document durant la trobada.

Fonts consistorials asseguren que, a banda del reallotjament urgent que derivi del buidatge de la nau, l'Ajuntament no oferirà res que no estigui oferint ja, en relació als pisos d'allotjament temporals i els itineraris d'inserció laboral, previstos al Pla d'Assentaments. El problema de la inserció sociolaboral, però, és que els qui s'hi apunten han d'abandonar mentrestant la seva feina -la majoria es dediquen a la ferralla-, i molt pocs s'ho poden permetre, denuncia García Berrio.

“L'alcalde també ens ha dit que enviaran una carta a la Delegació del Govern central perquè autoritzi permisos de treball temporal a tots els que no tenen papers”, ha expressat Andreu. En aquest sentit, el consistori s'ha compromès a no distingir entre persones que estiguin o no en situació regularitzada. “I el que tampoc no volen és un desallotjament violent com el del carrer Zamora”, ha afegit el portaveu veïnal.

Un centenar de persones es va concentrar a les portes de l'Ajuntament durant la reunió, celebrada aquest dimarts a les 17 h, com a mostra de suport a la delegació negociadora. Durant més d'una hora van desafiar el sol inclement que castigava la Plaça Sant Jaume al so dels timbals africans.

Etiquetas
stats