Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Convergència torna a buscar la crossa d'ERC després de no obtenir grup al Congrés

Homs s'emplaza negociació discreta amb ERC

Arturo Puente

Un dia després que el Partit Demòcrata Català (PDC) constatés les seves nul·les possibilitats d'obtenir grup propi al Congrés, el cap de llista Francesc Homs ha obert la porta a que els seus vuit diputats s'integren en el grup que sí que ha aconseguit ERC. Després de la reunió mantinguda amb els màxims líders de la formació a Barcelona per analitzar la situació, Homs ha tornat a cercar el remei als mals del seu partit en els seus aliats al Govern, proposant unes “converses discretes” sobre la integració en el seu grup.

Segons ha revelat Homs, aquest dimarts ja va tenir un “intercanvi d'impressions” sobre aquesta possibilitat amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. Després de la proposició pública, aquest dimecres Tardà ha deixat a l'aire la possibilitat d'aquesta fórmula, tot i que no obstant això s'hi ha mostrat contrari. “No hem rebut encara cap sol·licitud per part del PDC i si ens arriba, el nostre partit l'estudiarà”, ha explicat el republicà, tot i que seguidament ha considerat que, segons ell, “seria millor que segueixin havent-hi diverses veus independentistes al Congrés”.

La possibilitat de la integració dels vuit diputats convergents al grup d'ERC explora una fórmula que Convergència ha explotat durant els últims anys: buscar a les fórmules d'unitat amb els republicans dissimular els problemes del seu partit. De fet, el partit d'Artur Mas ha intentat concórrer a les eleccions generals al costat d'ERC en les últimes dues eleccions generals, davant les complertes perspectives de sorpasso. Els republicans, per la seva banda, sempre s'han negat a portar la unitat independentista més enllà de la candidatura de Junts pel Sí al Parlament.

Les reticències dels republicans a la integració del PDC en el seu grup tornen a ser evidents. En una entrevista a EFE, Tardà s'ha mostrat partidari de grups separats, advocant per “una veu de centre dreta independentista i una altra d'esquerra i de caràcter republicà”. En qualsevol cas, al que ERC no està disposada és al grup conjunt. D'acceptar la unitat seria, ha deixat clar el portaveu republicà, mitjançant una integració “individual” dels diputats del PDC en el grup d'ERC.

Dificultat de pal·liar les pèrdues

Les conseqüències de la pèrdua del grup que ara Convergència intenta pal·liar són de diversa índole. D'una banda, les econòmiques, per les que perdrien més de tres milions d'euros al llarg dels propers quatre anys de legislatura. De l'altra, les polítiques i de representació, que els deixaria amb menys temps i visibilitat si s'integraran en el grup Mixt. Però la fórmula de la integració individual dels seus diputats al grup d'ERC no pal·liarà aquestes pèrdues.

D'una banda, l'assignació econòmica ja està en gran part perduda. El fet que el grup d'ERC ja s'hagi constituït fa que, d'integrar-hi nous diputats, aquests no tinguin dret a l'assignació mensual que la Cambra dóna als grups per cada representant. El mateix passa amb la quantiosa subvenció per a propaganda electoral, que Convergència ja ha perdut al no haver estat capaç de formar grup propi.

Pel que fa al temps d'intervenció, un altre dels preuats tresors pels quals lluiten els partits al Congrés, el grup d'ERC ja té assignats 10 minuts d'intervenció, que no augmentaran encara que s'hi integrin nous diputats. En canvi, en el grup Mixt, Homs sí que podria disposar de bona part dels més de cinc minuts com a mínim que el reglament estableix, ja que els vuit diputats catalans controlaran el Mixt.

Malgrat tot això, un cop perduda l'assignació econòmica i bona part del temps d'intervenció, les raons d'imatge compten per als convergents. Sumant-se al grup d'ERC, Homs evitaria passar pel tràngol de ser el primer líder que porta el partit de govern català al grup Mixt per primera vegada en la història.

stats