Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El director dels Mossos d'Esquadra dimiteix a dos mesos i mig del referèndum

Albert Batlle en una imatge d'arxiu

Oriol Solé Altimira

Després de la crisi de consellers de divendres, aquest dilluns ha començat la crisi de sottogoverno. I ho ha fet amb una baixa important: Albert Batlle, el director dels Mossos d'Esquadra, ha dimitit del seu càrrec, ha avançat l'agència Efe i han confirmat fonts oficials de la conselleria d'Interior a aquest diari.

Batlle és un exalt càrrec del tripartit que ha passat tant per administracions socialistes com convergents, però que mai s'ha destacat pel seu independentisme. Sempre ha defensat que els Mossos d'Esquadra han de ser políticament neutrals i imparcials i que la policia catalana ha de complir i fer complir la llei. Batlle va accedir al càrrec el 10 de juny del 2014 a substitució de Manel Prat. De fet, set dies abans del 9-N del 2014 Batlle va remetre un escrit a tots els agents del cos on els recordava la seva obligació d'“actuar amb neutralitat política i imparcialitat”, fins i tot quan estiguessin fora de servei.

Mostra que Batlle estava disconforme amb el rumb cap al referèndum agafat pel Govern és que ell mateix ha dimitit del càrrec. No ha estat, per tant, un cessament, com va ser el del conseller Baiget, ni tampoc un “pas al costat”, expressió amb la qual Puigdemont va edulcorar l'abandonament del Govern de tres consellers del PDECat per la seva negativa a anar fins al final amb el referèndum.

L'adéu de Batlle es donava per fet després que el flamant conseller d'Interior, Joaquim Forn, assegurés després de prendre possessió del càrrec: “Estic parlant amb tothom, també amb el senyor Batlle, amb qui em vaig veure ahir, i no puc garantir ni una cosa ni l'altra”.

D'aquesta manera, el rebuig a l'estratègia de Puigdemont i Junqueras d'anar fins al final amb l'1-O s'ha portat en menys d'una setmana als dos principals càrrecs polítics de la policia catalana. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va ser un els tres consellers del PDECat que va abandonar el Govern el passat divendres.

Pere Soler, substitut de Batlle

El nou director general dels Mossos d'Esquadra en substitució d'Albert Batlle serà Pere Soler Campins, exregidor de CiU a l'Ajuntament de Terrassa i excàrrec del segon govern d'Artur Mas. Serà nomenat en el càrrec de director general de la Policia aquest dimarts al Consell Executiu del Govern.

Soler va ocupar la direcció general de presons el juny del 2013, quan Germà Gordó era conseller de Justícia, i va ser rellevat per Amand Calderó al gener del 2016, amb l'arribada del Govern de Carles Puigdemont. El nou director de la policia es va llicenciar en Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha cursat màsters sobre Dret i Transmissions Electròniques de la Universitat de València i sobre Estudis Europeus de la UAB.

Etiquetas
stats