Les denúncies de col·locació a dit revelen la fractura de València en Comú

Les informacions sobre pretesos casos de col·locació a dit en una fundació de l’Ajuntament de València gestionada per València en Comú (VeC), la plataforma electoral participada per Podem, han revelat la fractura molt profunda en el grup: Dos dels regidors, Jordi Peris i María Oliver, no amaguen el seu enfrontament; la coordinació entre els tres edils és inexistent i bona part de la direcció veu amb recel la gestió municipal.

Hi ha tensió en el dia a dia dels regidors. I les contractacions en Inndea, una entitat municipal controlada per Peris, tinent d’alcalde, i dirigida per Rafael Monterde, un home de la seua confiança, han caldejat els ànims. Segons fonts de l’organització, una facció s’hauria plantejat impulsar la destitució de Peris –revocació, en l’argot interna– per la contractació de Sara Verdú, una exdirigent de Podem i membre de València en Comú.

A Oliver, també membre de Podem, “no li estranyaria” la revocació de Peris. La regidora evidencia la seua discrepància amb el seu company de files, encara que nega contundentment ser coneixedora de l’intent de remoure el tinent d’alcalde del seu càrrec. Mireia Biosca, secretària general de VeC, també descarta aqueixa via. No obstant això, l’organització demanarà explicacions per l’assumpte en un plenari imminent, una reunió oberta a tots els militants. “Hem d’evitar caure en els vicis dels vells partits”, explica Biosca.

Gran part de la direcció de VeC mira Peris amb recel. Segons algunes fonts, membres pròxims a Podem i un altre corrent procedent d’Esquerra Unida –sense que aquest partit tinga cap relació amb la pretesa maniobra– volen fulminar Peris per no plegar-se als designis de la direcció. Al novembre del 2015, Peris va mantenir un enfrontament molt dur amb la direcció de Podem a València, que aspirava a rebre una part dels diners que els assessors de VeC perceben en l’Ajuntament.

“Un autèntic disbarat”

Jaime Paulino, secretari general de Podem, qualifica de “disbarat” l’eventual intent de destituir Peris. “Això és una maniobra per a desestabilitzar l’esquerra quan hi ha un govern municipal que funciona i unes negociacions per a substituir el PP per un govern per a la gent”. “Per a Podem, que no és VeC, obrir una crisi ací seria pegar-se un tir al peu. Una bogeria en què ni hem participat ni participarem”. Paulino també nega qualsevol diferència amb Peris.

Aquest, per la seua banda, lleva ferro a l’assumpte. Qualifica de “bones” les relacions entre els regidors i dóna per superada la crisi amb Podem a compte de les assignacions. En la mateixa línia es pronuncia Roberto Jaramillo, el tercer regidor de Podem, “satisfet” pel treball de VeC en l’Ajuntament. “És veritat que, com a plataforma, creia que a hores d’ara seríem més forts, però anem pel bon camí”. Altres membres de l’organització, no obstant això, creuen el contrari. “Si continuem així, serem fagocitats per Compromís… o per Podem”.